• Da li odmrzavate meso na način koji vam ugrožava zdravlje

  Ako želite da pripremite meso koje vam je trenutno smrznuto, otapanje na kuhinjskom pultu se čini kao logično rešenje, ali da je to ispravan način?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Da li odmrzavate meso na način koji vam ugrožava zdravlje
  Foto: Pixabay

  Ako se odlučite za gore naveden način odmrzavanja mesa, ne morate brinuti o nuspojavama odmrzavanja u mikrotalasnoj ili na drugim upitnim mestima u kuhinji. Osim toga, na taj se način može prirodno otopiti na sobnoj temperaturi. No, ako meso predugo odmrzavate u kuhinji i na nepovoljnojj temperaturi, može doći do ozbiljnih problema.

  Ako vam zamrznuta hrana stoji van duže od dva sata, to može dovesti do brzog povećanja rasta bakterija.

  Opasno je i kada temperatura prethodno smrznute hrane dosegne više od 4,5°C jer se i tada u hrani mogu ubrzano razmnožavati bakterije.

  Dok je meso zamrznuto, ostaće sigurno i potencijalne bakterije u njemu će ostati uspavane, no kako se meso počne odmrzavati, bakterije će početi da se aktiviraju. Stručnjaci kažu da nikada ne odleđujete meso na pultu, jer nakon dva sata može postati opasno. To se vreme u toplim letnim mesecima smanjuje na jedan sat, zbog ubrzanog rasta bakterija.

  Nije samo meso namirnica kod koje dolazi do brzog rasta bakterija tokom odmrzavanja na pultu. Proizvodi koji sadrže takođe mogu predstavljati opasnost.

  Ako želite da odmrznete meso na letni dan ili bilo koji dan kada je temperatura u vašoj kuhinji viša od tek 4,5°C, možda bi bilo najbolje potražiti drugu opciju.

  Sigurniji način odmrzavanja mesa

  Stručnjaci preporučuju ostavljanje hrane u hladnjaku tokom odmrzavanja, gde će ostati pod konstantnom temperaturom koja je na ili ispod 4,5°C, dodajući da je takođe opasno odmrzavati meso u vrućoj vodi. Kažu da su tri najsigurnija načina odmrzavanja hrane „u frizideru, u hladnoj vodi i u mikrotalasnoj“.

  Najsigrniji način odmrzavanja mesa je u frizideru, iako to može potrajati duže nego da ga ostavite da se odmrzne na pultu. Zato očistite neke od ostataka koji su tamo predugo stajali i napravite mesta za sigurno spremanje sledećeg obroka, i to s mnogo manje bakterija nego da ostavite meso da se odmrzava na pultu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Pad broja obolelih od gripa i prehlade

  Broj obolelih od oboljenja sličnih gripu ove nedelje je u odnosu na prethodnu pao za 12 odsto, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović […]

  Sve više alergija zbog toplog vremena

  Toplije vreme u februaru i ranije cvetanje drveća doveli su ove godine do rane sezone alergija, dok broj ljudi koji imaju probleme sa ovim oboljenjima stalno raste, rekli su alergolozi Mirjana […]