• Elektronske cigarete sve popularnije među osnovcima: Ukusi voća i jarke boje privlače decu, a opasne su po zdravlje

  Upotreba elektronskih cigareta značajno povećava rizik od razvoja astme pokazuje istraživanje Univerziteta u Hjustonu. Iako je istraživanje sprovedeno na odraslima, u Srbiji je upotreba takvih proizvoda posebno raspostranjena među mladima, i to čak među učenicima osnovnih škola.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Elektronske cigarete sve popularnije među osnovcima: Ukusi voća i jarke boje privlače decu, a opasne su po zdravlje
  Foto: Pixabay

  Samo mesec dana korišćenja ovih cigareta doprinosi razvoju astme preko 200 odsto. Puff ili Vejp, kako se popularno naziva upotreba elektronskih cigareta, posebno privlači pažnju mladih.

  „Sam dizajn je takav da je veoma privlačan mladima, u jednom momentu je bilo registrovano čak 15.000 različitih aroma. Te arome nisu arome duvana već su arome borovice, jagode i raznih drugih ukusa“, kaže za Euronews Srbija Biljana Kilibarda iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

  Jarke boje i mnoštvo slatkih ukusa prikrivaju činjenicu da su opasni po zdravlje. Istraživanje Batuta pokazalo je da je svaki peti učenik viših razreda osnovne škole barem jednom probao elektronsku cigaretu. A najveći deo njih ne zna koje mogu da budu posledice.

  Foto: Unsplash

   

  „Čak nisu ni svesni da u elektronskim cigaretama postoji nikotin, naše istraživanje iz 2019. godine je pokazalo da čak 70 odsto učenika prvih razreda srednjih škola koji su koristili cigarete mislili da sadrži samo arome“, istakla je Kilibarda.

  Zabranjena prodaja

  Iako je zabranjena prodaja elektronskih cigareta maloletnicima, u praksi to nije tako. Nekadašnja predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana Srmena Krstev upozorava da postoji mnogo propusta.

  „Kod nas ne postoji politika prema upotrebi duvana i srodnih duvanskih proizvoda. Nemamo dobre zakone, postojeći su zastrareli preko svake mere. Nemamo nikakvu propagandu, odnosno medijske kampanje, koje bi obaveštavale stanovništvo o čemu se tu radi i kakvi su to proizvodi“, istakla je ona.

  A upotreba elektronskih cigareta prisutna je i u školama. Nedavno je pažnju javnosti privukao slučaj u OŠ „Vasa Pelagić“ u Beogradu kada je učenik koristio elektronsku cigaretu za vreme časa, a zatim se zbog toga i sukobio sa nastavnicom.

  „Kada ih mi primetimo naša apsolutno standardna praksa jeste da ih opomenemo, da kažemo da ugase cigaretu, da je odlože ili da izađu van dvorišta. Međutim to je toliko rasprostranjena pojava da mislim da je nemoguće sankcionisati van škole“, kaže Mirjana Gašić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

  Sledeći korak obične cigarete

  U pojedinim slučajevima za korisnike elektronskih cigareta sledeći korak su obične cigarete.

  „Znači direktno targetiraju svoje buduće korisnike i tome zaista treba stati na put“, kaže dr Krstev.

  Osim astme, nikotinski proizvodi su opasni i po nervni sistem, kao i srce i krvne sudove. Budući da su elektornske cigarete od skora na tržištu, dugoročne posledice će tek postati poznate.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Lekari Batuta: Povećava se broj gojazne dece

  Lekari Instituta Dr Milan Jovanović Batut upozoravaju da problemi sa povišenom telesnom težinom ili gojaznost sve više hvataju maha među decom u Srbiji i da se iz godine u godinu povećava broj […]