Namirnice koje nikada ne treba podgrevati za mališane
Najzdravije je jesti sveže pripremljenu hranu, ali ponekad ne možemo zbog ubrzanog načina života.
Kuvanje obroka za sledeći dan ili čak narednih nekoliko dana je današnja realnost, a podgrevanje hrane je neophodnost. Bez obzira na praktičnost, postoje namirnice koje je najbolje konzumirati samo sveže pripremljene, jer podgrevanje može ozbiljno naštetiti zdravlju.
Šargarepa
Povrće poput šargarepe sadrži nitrate, koji sami po sebi nisu štetni, ali se pri ponovnom zagrevanju pretvaraju u nitrozamine koji su kancerogeni. Mališani su posebno osetljivi na ove negativne promene u hrani pa se za njih ne preporučuje podgrevanje čorbe ili gulaša sa šargarepom. Prilikom podgrevanja supe ili čorbe izvadite povrće i zagrejte samo tečnost.
Piletina
Piletina je bogat izvor proteina, ali podgrevanje uzrokuje promenu u sastavu proteina, što se može uočiti u kvalitetu (ukus je lošiji). Hrana bogata proteinima može izazvati probleme sa varenjem kada se podgreje jer protein denaturira tokom kuvanja. Hladni ostatak piletine može se koristiti za salate ili sendviče.
Spanać
Spanać je veoma hranljiv, ali treba izbegavati njegovo podgrevanje. Ne treba ga zagrevati jer sadrži puno nitrata koji se pri podgrevanju pretvaraju u kancerogene nitrite.
Cvekla
Cvekla je takođe bogata nitratima i kao i spanać ne treba je podgrevati. Bolje je jesti hladno.
Pirinač
Pirinač je najčešći ostatak u našoj kuhinji i često podgrevana hrana. Najbolje je izbegavati podgrevanje u mikrotalasnoj. Nekuvani pirinač sadrži bakterijske spore i ponovno zagrevanje neće ubiti ove bakterije, koje se mogu pokazati toksičnim i mogu uzrokovati povraćanje i proliv.
Jaja
Treba izbegavati podgrevanje kuvanih jaja ili kajgane. Proteini u jajima se uništavaju kada se ponovo izlože toploti.