• Studija pokazala: Alergije opasnije po srce od pušenja

  Uobičajene alergije na hranu, kao što su neželjene reakcije na kikiriki ili na mlečne proizvode, mogu povećati smrtnost od kardiovaskularnih problema, čak u većoj meri nego pušenje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Studija pokazala: Alergije opasnije po srce od pušenja
  Foto: Pixabay

  To se navodi u upravo objavljenoj studiji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Virdžiniji, prenosi Science daily.

  Rizik od alergija na hranu po zdravlje srca pacijenta takođe je isti ili veći nego što su rizici od dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili reumatoidnog artritisa, navodi se u istraživanju kojim je obuhvaćeno nekoliko hiljada ispitanika.

  Ustanovljeno je da su u najvećoj opasnosti od kardiovaskularnih komplikacija osobe čiji organizam proizvodi antitela, kao reakciju na hranu, ali koje nastavljaju sa unošenjem tih namirnica u organizam.

  „Blizu 15 procenata ljudi, kao reakciju na navedene vrste hrane, u organizmu proizvodi antitela koja izazivaju alergijske reakcije“, navodi član istraživačkog tima Džefri Vilson.

  Dodaje da je potrebno još ispitivanja s obzirom na to da kod nekih pacijenata nije bilo nikakvih alergijskih reakcija uprkos tome što su se u njihovom telu formirala antitela na određenu vrstu namirnica.

  To istraživanje po prvi put jasno povezuje antitela, koja su proizvod reakcije na hranu, sa ozbiljnim srčanim problemima i u skladu je sa rezultatima prethodnih ispitivanja koja ukazuju na ozbiljnu vezu između alergijskih upala i kardiovaskuilarnih tegoba.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Simptomi toplotnog udara

  Toplotni udar nastaje kada telo nije u stanju adekvatno da reguliše svoju telesnu temperaturu zbog izloženosti visokim […]

  Vežbanje na vrućini – da ili ne?

  Kakva treba da bude fizička aktivnost u letnjim mesecima, da li vežbati ujutru ili uveče i koliko je bitna hidratacija – pitanja su koja muče sve one koji vole da ostanu aktivni i tokom vrelih […]

  Kako da visoke temperature ne ugroze najmlađe

  Tropske temperature u Beogradu i većem delu Srbije podrazumevaju savete o pravilnom unosu tečnosti, kratkom boravkui na suncu u najtoplijem delu dana, kao i boravak u rashlađenim prostorijama. […]