logo
Ekonomija

Sindikati nezadovoljni, neprihvatljivo povećanje minimalca za 1.000 dinara

Pančevo, Uto, 23/08/2016 - 15:34
Mirjana Marić Veličković

Udruženi sindikati Srbije Sloga" danas su ocenili da povećanje minimalne cene rada za 1.000 dinara mesečno ne bi doprinelo poboljšanju standarda radnicima, posebno onima u privatnom sektoru koji rade za minimalac ili nešto malo više.

Taj sindikat je povodom jučerašnje izjave premijera da bi iznos budućeg minimalca mogao da bude mesečno uvećan najmanje za 1.000 dinara i da bi on najsiromašnijim kategorijama mogao da predstavlja i 13. platu, saopštio da je to loša procena koja je „u suprotnosti sa realnošću u kojoj živimo".  

„Bez ikakve namere da nekom umanjujemo njegovo zalaganje za bolji život i standard građana, imamo pravo da upozorimo da je i sadašnja minimalna zarada od 121 dinar toliko bedna i mizerna da ne pokriva ni osnovnu prehrambenu potrošačku korpu, a kamoli komunalije i ostala režijska davanja koje građani moraju da izdvajaju državi za njene usluge”, ističe se u saopštenju „Sloge”.

Ukazano je da se u Srbiji već dugo stvara klima jeftine radne snage, koja je usled hroničnog nedostatka posla i nedovoljne zaštite državnih institucija ucenjena i prinuđena da radi za male plate.

„Pitanje visine minimalca u Srbiji je za nas nacionalno pitanje broj jedan i mora postati predmet najšire otvorene javne rasprave, učešća svih većih sindikalnih centrala i poslodavačkih udruženja u njegovom donošenju konsenzusom, a ne nametnutim rešenjem koje nam se svaki put nudi”, navela je „Sloga”.

Izvor: Beta

Najnovije vesti

Ekonomija

NZS: U Pančevu nezaposleno 10.113 lica

Prema statistikama Filijale Pančevo Nacionalne službe za zapošljavanje na evidenciji je trenutno 10.113 lica koja nemaju zaposlenje. U odnosu na prethodnu godinu broj nezaposlenih lica je smanjen