logo
Ekonomija

Sindikati nezadovoljni, neprihvatljivo povećanje minimalca za 1.000 dinara

Pančevo, Uto, 23/08/2016 - 15:34
Mirjana Marić Veličković

Udruženi sindikati Srbije Sloga" danas su ocenili da povećanje minimalne cene rada za 1.000 dinara mesečno ne bi doprinelo poboljšanju standarda radnicima, posebno onima u privatnom sektoru koji rade za minimalac ili nešto malo više.

Taj sindikat je povodom jučerašnje izjave premijera da bi iznos budućeg minimalca mogao da bude mesečno uvećan najmanje za 1.000 dinara i da bi on najsiromašnijim kategorijama mogao da predstavlja i 13. platu, saopštio da je to loša procena koja je „u suprotnosti sa realnošću u kojoj živimo".  

„Bez ikakve namere da nekom umanjujemo njegovo zalaganje za bolji život i standard građana, imamo pravo da upozorimo da je i sadašnja minimalna zarada od 121 dinar toliko bedna i mizerna da ne pokriva ni osnovnu prehrambenu potrošačku korpu, a kamoli komunalije i ostala režijska davanja koje građani moraju da izdvajaju državi za njene usluge”, ističe se u saopštenju „Sloge”.

Ukazano je da se u Srbiji već dugo stvara klima jeftine radne snage, koja je usled hroničnog nedostatka posla i nedovoljne zaštite državnih institucija ucenjena i prinuđena da radi za male plate.

„Pitanje visine minimalca u Srbiji je za nas nacionalno pitanje broj jedan i mora postati predmet najšire otvorene javne rasprave, učešća svih većih sindikalnih centrala i poslodavačkih udruženja u njegovom donošenju konsenzusom, a ne nametnutim rešenjem koje nam se svaki put nudi”, navela je „Sloga”.

Izvor: BetaNajnovije vesti

Društvo
Pančevo, snimak s robne kuće

Zašto je Pančevo tu gde jeste?

Tražeći zgodno mesto za formiranje gradskog naselja na banatskoj strani, najstariji Pančevci, "Bansiflije" su u srednjem veku našli suvi ocediti plato pored toka Tamiša i ovde osnovali Pančevo. 

Srbija

Umro Predrag Cune Gojković

Pevač Predrag Gojković Cune preminuo je u 85. godini, potvrđeno je RTS-u. Predrag Gojković Cune je rođen 1932. godine. Bio je pevač srpskih narodnih pesama, starogradskih, sevdalinki, zabavnih i

Politika

DS: Smanjiti Pančevcima porez

Pošto je Skupština Grada Pančeva usvojila rebalans kojim je gradski budžet uvećan sa 5,6 na 5,9 milijardi dinara “sugestijama, predlozima i primedbama” oglasila Demokratska stranka. U saopštenju

Društvo

Deo Pančeva sutra bez gasa

JP „Srbijagas“ obaveštava kupce na području Grada Pančeva, da će u petak, 21.07.2017. godine, u periodu od 10:30 do 19:00 časova, zbog intervencije na sanaciji oštećenja na gasnoj instalaciji u