• Uskoro počinju „Dani Vajferta”

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U sredu, 8. juna, u prostorijama Turističke organizacije Srbije u Beogradu održana je konferencija za medije povodom manifestacije Dani Vajferta, koja će se održati 10. i 11. juna u Pančevu, a pod pokroviteljstvom grada Pančeva. Na konferenciji su govorili menadžer grada Pančeva, Aleksandar Farkaš, direktor Turističke organizacije Pančevo Branislav Rovčanin i predsednik grupacije malih pivara u Privrednoj komori Srbije, Dejan Smiljanić.

    Gradski menadžer Aleksandar Farkaš izrazio je veliku zahvalnost što je Turistička organizacije Srbije prepoznala ovu manifestaciju, a takođe je uputio i pohvale direktoru TOP-a,  Branislavu Rovčaninu, za organizaciju „Dana Vajferta”, koja je od grada Pančeva dobila nagradu za najbolju novu manifestaciju u 2015. godini.

    „Mi smo kao Gradsko veće i gradska vlast prepoznali interes ove manifestacije i podržali da postane gradska manifestacija od posebnog značaja. Manifestacija je dobila određena finansijska sredstva, a zaista mi je drago da je i grupacija malih pivara uključena u sve ovo”, rekao je Aleksandar Farkaš i dodao:

    „Zadovoljstvo mi je da se uopšte veliča lik i delo Đorđa Vajferta, koji je puno zadužio grad Pančevo i celu Srbiju. I što postoji jedna ovakva manifestacija koja može da isprati njegovu veličinu, kako bi i mlađe generacije bile upoznate sa tim ko je bio taj čovek i šta samo pivarstvo znači za Srbiju i grad Pančevo.” On je istakao da je ova manifestacija od velikog privrednog, turističkog i kulturnog značaja za grad Pančevo.

    Direktor Turističke organizacije Pančevo Branislav Rovčanin govorio je o samom pratećem programu manifestacije koja je uveliko počela 30. maja otvaranjem izložbe „Još jedan pogled na Uroša Predića“ u Narodnom muzeju Pančevo, zatim nastavljena Vajfertovom rutom „Stopama Đorđa Vajferta”, izložbom u Galeriji savremene umetnosti „Olga Smederevac u svojoj kući” i izložbom rukotvorina koje su inspirisane radom autora koji je živeo u vremenu Đorđa Vajferta.

    „Naša ideja je da Pančevo postane prepoznatljivo po turizmu i svojim potencijalima koje definitivno ima, a koji se decenijama nisu koristili. Manifestacija živi duhom kraja 19. i početkom 20. veka i idalje neguje period kada je živeo Đorđe Vajfert”, rekao je Branislav Rovčanin. On je takođe najavio centralna dešavanja koja će se odigrati 10. i 11. juna u starom gradskom jezgru, pored zidina najstarije pivare koja je nastala davne 1722. godine.

    „Namera nam je da veliki jubilej koji će Pančevo slaviti 2022. godine, a to je 300 godina od nastanka pivare u Pančevu, dočekamo manifestacijom koja će tada dostići svoj vrhunac”, rekao je Rovčanin.

    Dejan Smiljanić, predsednik grupacije malih pivara u PKS, nadovezao se na ovu priču i dodao da je upravo pivarstvo i krenulo iz Pančeva i da je bilo logično da se ovakva manifestacija održava baš na ovom mestu.

    „Prošle godine je Turistička organizacija Pančevo i nas par entuzijasta krenulo sa organizacijom prvog festivala zanatskog piva u Srbiji, koja je bila prva manifestacija ovog tipa, a onda je krenula serija festivala po Srbiji. Ove godine to prelazi u ozbiljniju varijantu i drago mi je što će učestvovati čak trinaest malih pivara na Sajmu piva”, rekao je Smiljanić.

    Centralni deo manifestacije „Dani Vajferta” počinje u petak, 10. juna od 17h, Sajmom piva i hrane. U 20h biće svečano otvaranje manifestacije, nakon čega će biti održani koncerti grupa Blue Family i Sirova koža. U subotu, 11. juna od 20:30h, nastupaće Alex & the Fergusons i Big bend RTS sa specijalnim programom „Džez u vreme Velikog rata“.

    M. M. Veličković

    U sredu, 8. juna, u prostorijama Turističke organizacije Srbije u Beogradu održana je konferencija za medije povodom manifestacije Dani Vajferta, koja će se održati 10. i 11. juna u Pančevu, a pod pokroviteljstvom grada Pančeva. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura