• NIS projekat u Rafineriji nafte Pančevo vredan 80 miliona dolara – Lumus angažovan za FCC

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kompanija NIS potpisala je ugovor o nabavci savremene INDMAX tehnologije i baznog projekta za modernizaciju postrojenja katalitičkog krekinga (FCC) u Rafineriji nafte Pančevo sa renomiranom međunarodnom kompanijom Lummus Technology (deo McDermott grupe).

    Ugovor, koji je deo projekta ukupno vrednog oko 80 miliona dolara, u Poslovnom centru kompanije u Beogradu potpisali su Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada NIS-a i Maurice Korpelshoek, direktor za marketing tehnologija Lummusa.

    Realizacija ovog projekta NIS-u će doneti brojne poslovne i ekološke benefite, navodi ova kompanija, jer će doprineti povećanju proizvodnje propilena, a biće izgrađeno i postrojenje za proizvodnju ETBE (visokooktanske komponente benzina), što će dodatno povećati vrednost korpe rafinerijskih proizvoda.

    “ Finalizacija projekta koja je planirana do drugog kvartala 2024. godine značiće unapređenje zaštite životne sredine kroz smanjenje emisija čvrstih čestica, a pored toga biće omogućena efikasnija proizvodnja benzina sa bio komponentom”, navodi se na sajtu NIS-a.

    NIS je sa Lummus Technologyjem sarađivao na izgradnji kompleks MHC/DHT (za blagi hidrokreking i hidroobradu), što je bio ključni projekat prve faze modernizacije Rafinerije i Postrojenje za duboku preradu, kao kapitalni projekat druge faze modernizacije prerađivačkih kapaciteta NIS, izgrađeni su po licencama Lummus Technology.

    Povodom potpisivanja ugovora Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada NIS, izjavio je:„ Nabavka nove tehnologije i izgradnja novog postrojenja u Rafineriji novi je korak u povećanju vrednosti korpe naših proizvoda, a za nas su jednako važni i ekološki efekti koje ćemo ostvariti. Veliko je zadovoljstvo što na ovom važnom projektu sarađujemo sa renomiranim kompanijama poput Lummus Technology, našeg višegodišnjeg partnera u modernizciji prerađivačkih kapaciteta NIS“.

    Lummus Technology, kao deo McDermott grupe, vodeći je izdavač licenci za sopstvene tehnologije koje se koriste u oblasti petrohemije, prerade, gasifikacije i prerade gasa. Kao kompanija koja ima istoriju dugu preko 100 godina, sa oko 3.400 patenata i njihovih primena, Lummus Technology ima jednu od najraznovrsnijih lepeza tehnologija u ovoj industriji, koje su dostupne naftno-gasnom sektoru, saopštio je NIS.

    Kompanija NIS potpisala je ugovor o nabavci savremene INDMAX tehnologije i baznog projekta za modernizaciju postrojenja katalitičkog krekinga (FCC) u Rafineriji nafte Pančevo sa renomiranom međunarodnom kompanijom Lummus Technology (deo McDermott grupe).

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]