• Šta treba da znamo o izborima u Pančevu – događaji koji su obeležili kampanju

    Lokalni izbori održaće se u nedelju, 2. juna.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Šta treba da znamo o izborima u Pančevu – događaji koji su obeležili kampanju
    Foto: 013info

    Na teritoriji grada  Pančeva će na 79 biračkih mesta (spisak OVDE) moći da glasa 106.191 građanin.

    U izbornoj trci za 70 odborničkih mesta u Skupštini grada učestvuje pet izbornih lista.

    Za koga sve možete glasati i za šta se konkretno zalažu učesnici?

    Portal 013info postavio je svim učesnicima ista pitanja kako bi omogućio biračima da na osnovu odgovora steknu što jasniji uvid u prioritete i ciljeve kandidata.

    Prva proglašena lista je  ALEKSANDAR VUČIĆ – PANČEVO SUTRA (Socijalistička partija Srbije, Socijaldemokratska partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda, Srpska radikalna stranka, Srpska stranka Zavetnici, Srpska napredna stranka).

    Izbornu listu kandidata za odbornike možete videti OVDE, a šta ova koalicija identifikuje kao lokalne probleme, za koje ciljeve se zalaže i koju poruku šalje biračima, možete videti OVDE.

    Foto: 013info

    Na drugom mestu je lista Vajdasági Magyar Szövetség – Dr. Pásztor Bálint – Savez vojvođanskih Mađara – dr Pastor Balint, koju je podneo Savez vojvođanskih Mađara – Vajdasági Magyar Szövetség.

    Izbornu listu kandidata za odbornike možete videti OVDE. Od ove stranke nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

    Treća je izborna lista PANČEVO PROTIV NASILJA – BIRAM BORBU (Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani, Pokret slobodnih građana).

    Izbornu listu kandidata za odbornike možete videti OVDE, a šta ova koalicija identifikuje kao lokalne probleme, za koje ciljeve se zalaže i koju poruku šalje biračima, možete videti OVDE.

    Foto: 013info

    Četvrta proglašena lista je PANČEVO – PROTIV NASILJA! Listu je podnela koalicija pod istim nazivom,a na spisku kandidata za odbornike su članovi POKS-a i Narodne stranke.

    Izbornu listu kandidata za odbornike možete videti OVDE, a šta ova koalicija identifikuje kao lokalne probleme, za koje ciljeve se zalaže i koju poruku šalje biračima, možete videti OVDE.

    Na petom mestu je lista GRUPA PANČEVO – VAŠE KOMŠIJE, nju je podnela Grupa građana GRUPA PANČEVO.

    Izbornu listu kandidata za odbornike možete videti OVDE, a šta ova Gupa građana identifikuje kao lokalne probleme, za koje ciljeve se zalaže i koju poruku šalje biračima, možete videti OVDE.

    Foto: 013info

    Gradska izborna komisija odbacila je izbornu listu Grupe građana PANČEVCI 2020. Detaljnije OVDE.

    Šta je obeležilo kampanju?

    Pored uobičajene kampanje, koja uključuje razgovore kandidata sa građanima i deljenje promotivnog materijala, nekoliko događaja i situacija obeležilo je prethodni mesec.

    Krajem aprila, odmah nakon predstavljanja koalicije PANČEVO PROTIV NASILJA – BIRAM BORBU (koju je po najavi trebalo da čine DS, LSV,  ZLF, NPS , Srce Srbije i Zajedno), stranka Zajedno donela je odluku o raspuštanju povereništva u Pančevu.  Taj potez stranke Zajedno usledio je zbog odluke pančevačkog ogranka da učestvuje na izborima. Dotadašnji poverenik Zajedno pristupio je PSG-u. Definitivno, na proglašenoj izbornoj listi koaliciju čine: Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani, Pokret slobodnih građana. Dakle, nema stranaka Zajedno i Srce Srbije, a tu je Pokret slobodnih građana.

    Lokalne izbore obeležilo je i pojavljivanje dve liste sa veoma sličnim nazivom. Da bi se izbegla zbunjenost birača, važno je napomenuti da je pod rednim brojem 3 koalicija koju čine Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani i Pokret slobodnih građana, a naziv je PANČEVO PROTIV NASILJA – BIRAM BORBU. Listu pod rednim brojem 4 čine Narodna stranka i Pokret obnove Kraljevine Srbije, a tačan naziv liste je PANČEVO – PROTIV NASILJA!

    Takođe je došlo i do prelepljivanja promotivnih materijala. Kako je koalicija PANČEVO PROTIV NASILJA – BIRAM BORBU objavila putem društvenih mreža, preko njihovih promotivnih nalepnica postavljenih na oluke i bandere osvanule su nalepnice GG Vaše komšije, liste pod rednim brojem 5. 

    S druge strane, i nalepnice PANČEVO PROTIV NASILJA – BIRAM BORBU osvanule su preko onih koje promovišu listu GRUPA PANČEVO – VAŠE KOMŠIJE.

    Što se funkcionerske kampanje tiče, pojedini funkcioneri koji se nalaze na izbornoj  listi okupljenoj oko SNS-a, pojavili su se na nekoliko događaja, a u izjavama za medije nisu spominjali imena i slogane koji su u vezi sa izbornim listama.

    U Pančevu nije bilo mnogo političkih predizbornih skupova. Samo je koalicija PANČEVO PROTIV NASILJA – BIRAM BORBU organizovala  predizborne skupove kojima su prisustvovali Miroslav Aleksić,  Zoran Lutovac, Radomir Lazović, Bojan Kostreš, Aleksandar Olenik.

    U gradu su takođe osvanuli i plakati koji pozivaju na bojkot izbora.

    Foto: 013info

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Izabran gradonačelnik Pančeva

     Na konstitutivnoj sednici Skupštine, danas je za gradonačelnika Pančeva ponovo izabran Aleksandar […]

    Grupa Pančevo traži javne prenose sednica Skupštine

    Grupa Pančevo sprema zahtev i upućuje molbu budućem predsedniku gradske Skupštine da poštuje član 13 Poslovnika o radu Skupštine po kome je dužan da se stara o ostvarivanju javnosti rada […]