• Ko od frilensera nije podneo poresku prijavu plaća i zateznu kamatu

  Ukoliko frilenseri nisu podneli poresku prijavu do kraja oktobra ove godine, na raspolaganju im je mogućnost podnošenja neblagovremene poreske prijave. To znači da, pored poreza i doprinosa, treba da izračunaju i plate zateznu kamatu, čiji iznos zavisi od visine prijavljenih prihoda i broja dana kašnjenja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ko od frilensera nije podneo poresku prijavu plaća i zateznu kamatu
  Foto: Pixabay

  Podsetimo, od 1. januara ove godine stupio je na snagu novi režim samooporezivanja frilensera u Srbiji. NALED pruža podršku Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi u razvoju specijalizovanog portala www.frilenseri.purs.gov.rs za pojednostavljeno podnošenje poreske prijave PP OPO-K i izradi vodiča za frilensere.

  Portal je namenjen za prijavu prihoda fizičkih lica koja ostvaruju prihode od autorskih i srodnih prava i prihode po osnovu ugovorene naknade za izvršeni rad, na koje se porez plaća samooporezivanjem. Na portalu frilenserima stoji na raspolaganju i test samoprocene i procene prihoda, kao i kalkulator poreza na osnovu kojeg mogu obračunati svoje kvartalne obaveze.

  Izbor modela plaćanja poreza i doprinosa pokazuje da se 60 odsto frilensera opredelilo za model 2, odnosno model sa uplatom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok se ostalih 40 procenata opredelilo za model 1, što je sličan odnos kao i u prethodnim kvartalima. Takođe, zdravstveno osiguranje po najnižoj ceni od 4.800 dinara po kvartalu jeste opcija koju je izabrala skoro polovina frilensera. Do 31. oktobra, odnosno u trećem kvartalu ove godine oko 2.200 frilensera podnelo je poresku prijavu u roku.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]