• Koliko su poslodavci nudili radnicima kojih nema nigde: Mesečno i do 250.000 dinara

  Ukupan pad broja oglasa za posao u 2023. godini, u poređenju sa prethodnom godinom, iznosi šest odsto, što svedoči o izvesnom opadanju aktivnosti na tržištu rada.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koliko su poslodavci nudili radnicima kojih nema nigde: Mesečno i do 250.000 dinara
  Foto: 013info

  IT sektor doživeo je najveći pad u broju objavljenih pozicija, koji je iznosio 50 odsto u odnosu na godinu pre, objavio je Infostud.

  Posmatrajući celokupno tržište rada, u 2023. godini objavljeno je 71.715 oglasa za posao, što je šest odsto manje u odnosu na 2022. godinu.

  S druge strane, kako navodi Infostud, primetno je povećanje broja onih koji traže posao, i to povećanje je 14 odsto.

  Analiza strukture oglasa u tom periodu pokazuje da je najviše raspisanih pozicija bilo u oblastima trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i magacin.

  Kada su u pitanju zarade koje su se nudile kandidatima, one su se kretale od minimalca do nekoliko hiljada evra. Posmatrajući maksimalne zarade koje su oglašene, prodavcima je ponuđeno do 250.000 dinara, a komercijalistima do 350.000 dinara.

  „Kod ove dve pozicije specifičan je iznos maksimalne zarade u zavisnosti od dodatnog procenta od prodaje koji se ostvari na osnovnu zaradu. S druge strane, magacioneri su mogli da zarade do 150.000 dinara, a administrativnim radnicima je bilo ponuđeno maksimalno 180.000. Kada govorimo o vozačima u drumskom teretnom transportu, za njih su pojedinačni poslodavci bili spremni da izdvoje čak 350.000 dinara“, kaže se u analizi Infostuda.

  Deficit je i dalje najviše uočljiv među zanatskim i niže kvalifikovanim zanimanjima, pa je poslodavcima bilo najteže da nađu radnike za pozicije poput mesara, mehaničara, frizera, pekara, metalostrugara, stolara i vodointalatera.

  Takođe, i za ove pozicije pojedini poslodavci su bili spremni da ponude visoke zarade. Tako su mesari i metalostrugari imali mogućnost da zarade do 120.000 dinara mesečno, frizeri i pekari do 200.000, mehaničari do 240.000, a za vodoinstalatera je ponuđena zarada u iznosu od 250.000 dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]