• Samo 18,1 odsto mladih stanuje u svom stanu

  Podaci iz Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u 2023. godini, koji potpisuje Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), pokazuju da tek 18,1 odsto mladih stanuje u svom stanu, a da velika većina njih – 58,5 procenata, živi u porodičnom stanu, dok je više od petine smešteno u iznajmljenom stanu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Samo 18,1 odsto mladih stanuje u svom stanu
  Foto: Pixabay

  Ova činjenica svakako utiče na stvaranje okruženja u kojem će se mladi kasnije osamostaljivati i odrastati, stvarati porodice, kao i da pitanje stanovanja mladih mora da bude jedan od prioriteta omladinske politike, ali i jedno važno državno pitanje, podvlaćče u KOMS-u.

  – Ovo je svakako od direktnog uticaja i na fenomen odlaska mladih iz zemlje, što je, sigurno, jedan od najvećih problema sa kojima se Srbija kao društvo suočava. Politike koje bi išle u smeru podsticanja ranijeg osamostaljivanja svakako bi uticale na smanjivanje motivacije mladih da napuštaju zemlju. Među mladima koji žive sa roditeljima, više od polovine njih (52 odsto) još je u procesu obrazovanja (u školi ili na fakultetu), a gotovo četvrtina (23,8 odsto) njih i dalje živi sa roditeljima. Razlog je tak što nemaju novca za samostalni stan (za kupovinu ili iznajmljivanje) – navodi se u istraživanju.

  Nešto manje od petine (18,5 odsto mladih) dalo je odgovor da i dalje živi sa roditeljima jer im je tako jednostavnije i lakše i da nemaju preke potrebe da se osamostale.

  Kada je reč o zaradama, istraživanje je pokazalo da do 50.000 dinara zarađuje 16,4 odsto mladih, a između 50.000 i 80.000 dinara prihoduje 16,9 odsto omladinaca. Od 80.000 do 110.000 dinara prima 11,2 odsto mladih, a 11,8 procenta zarađuje više od 110.000 dinara.

  – Pored toga, 43,6 odsto mladih ne zarađuje. To su oni koji su u sistemu obrazovanja ili nezaposleni, što je niže u odnosu na prethodne godine. Niske zarade ili njihovo odsustvo utiču na kasno osamostaljivanje mladih od roditelja, što direktno utiče na kvalitet života mladih ljudi u Srbiji – podvlače u KOMS-u.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Da li je Srbija spremna za meso iz laboratorije

  Analitičar i urednik platforme Poljoprivredne novosti, agronom Miloš Stojanović, kaže da se zamenski proizvodi za meso i dalje uglavnom prave od biljaka i da je proizvodnja mesa u laboratorijama […]