• Dodeljeni dronovi pančevačkim osnovnim školama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Direktorima 19 osnovnih škola na teritoriji grada Pančeva danas su dodeljeni dronovi koji su donacija Rotari zajednice, saopšteno je na sajtu Grada.

    Reč je o 670 bespilotnih letilica/dronova za učenike petih i šestih razreda, koje su obezbeđene za većinu osnovnih škola u Srbiji među kojima je i 19 pančevačkih osnovnih škola, radi učenja programskih jezika skreč i pajton po programu Ministarstva prosvete Global Granta “Dronovi za škole”.

    Uručivanju donacija na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji za realizaciju projekta „Za lepšu školu“ između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Rotari Distrikt Saveza 2483 prisustvovala je i članica Gradskog zadužena za obrazovanje Tatjana Božić.

    „Kao što znate, nauka, tehnologija napreduju, posebno informacione tehnologije i prosto svaka donacija u vidu savremene opreme je dobro došla. Uvedeni su novi programski jezici skreči i pajton za učenike petog i šestog razreda. Upravo će ovi dronovi služiti da te programske jezike, osim iz knjiga, nauče i praktično kroz praktičan rad i kroz direktno programiranje. To je program i Ministarstva prosvete, koje je uvelo nove nastavne programe i ova donacija će imati veliki značaj za našu decu“, istakla je Božić.

     

    Rotari klubovi u Srbiji i Rotari Distrikt 2483, kao savez rotari klubova, više godina unazad posvećuje veliku pažnju đacima, pre svega u oblasti nastave informatike. Na osnovu potpisanog Memoranduma sa Ministarstvom prosvete „Za lepšu školu“ Rotari Distrikt 2483, realizovali su prvi projekat – Global Grant u vrednosti od 153.561 dolara i donirali 600 računara za kabinete informatike u 120 škola iz 50 gradova u Srbiji.

    Zorica Jestrević, guverner Distrikta Srbije i Crne Gore izrazila je veliko zadovoljstvo što se za kratak vremenski period već drugi put nalazi u Pančevu.

    „Ovaj put se radi o donaciji u osnovnim školama. Uz saglasnost Ministarstva prosvete, odnosno potpisivajući Memorandum o saradnji sa njima, mi smo obezbedili za osnovne škole u Pančevu dronove koji su učilo za peti i šesti razred osnovne škole. Đaci u petom i šestom razredu uče programske jezike skreč i pajton, ali jednostavno nemaju alat, odnosno teoriju nemaju kako da sprovode u praksi, tako da smo se dogovorili da im ovaj put doniramo dronove da bi oni mogli sve ono što su naučili, da primene na tim alatima koje im omogućavamo. Raspodela je 670 dronova za većinu osnovnih škola u Srbiji“, naglasila je ona.

    Ove godine realizuju dva projekta – Global Granta iz oblasti informatike.

    Projekat su finansijski pomogli Rotari Fondacija i rotarijanci iz SAD, Nemačke, Australije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske  i Srbije. Nosilac projekta je Rotari klub Sremska Mitrovica, a glavni inostrani partner je Rotari klub Kočani iz Severne Makedonije. U ovaj projekat su naravno uključeni i Rotari klubovi iz Pančeva.      

     

     

    Direktorima 19 osnovnih škola na teritoriji grada Pančeva danas su dodeljeni dronovi koji su donacija Rotari zajednice, saopšteno je na sajtu Grada.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Od Stratišta Stazom sećanja

    Ekološki aktivista Radomir Orlović uložio je trud da se trasira i obeleži pešačka staza, koja od memorijalnog kompleksa posvećenom stratištu Jevreja, Srba i Roma, vodi ka Tamišu i selu […]

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]

    Odličja za školu iz Pančeva

    Treću godinu zaredom Osnovna škola „Branko Radičević” osvaja Veliku zlatnu plaketu i diplomu za kvalitet svog […]