Foto: pixabay
Društvo

Pančevački advokati: Odluka Vrhovnog kasacionog suda donosi pravnu nesigurnost, moguća i obustava rada

Izvor: 
013info Uto, 21/09/2021 - 12:35


 
Dopunom pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) okrenuta je situacija, pa građani koji su tužili za troškove kredita neosnovano naplaćene ne mogu više da očekuju uspeh u sporovima. 
 
Posle tri godine važenja jednog stava, i vše stotina hiljada tužbi za novac kreditnih troškova, ali i troškove zastupanja koji pripadaju advokatima, građani više nisu u pravu u tužbama već banke za naplaćene troškove.

U ponedeljak advokati su se okupili ispred  VKS, a u 12 sati bilo je okupljanja advokata i ispred zgrade suda u Pančevu.

Član Upravnog odbora advokat Đorđe Papulić kaže da će večeras biti održana sednica tog tela, te da će Advokatska komora Vojvodine (AKV) zauzeti stav po ovom pitanju.

Očekuje da  se podrži stav Advokatske komore Srbije u ovom pitanju, a lično navodi da je novom dopunom svoje ranije odluke Vrhovni kasacioni sud doveo do urušavanja pravne sigurnosti u Srbiji.

Ocenjuje da iako se vodi formalno kao dopuna pravnog stava, u stvari je VKS izmenio svoju odluku.

Advokat Verica Miškov ocenjuje da je VKS izmenio svoj pravni stav, pa je tri godine bio u korist građana korisnika kredita a sada je u korist banaka.

Dodaje da su pogođeni i građani i advokati, te da takva promena urušava pravnu sigurnost u Srbiji.

Navodi da takva promena u stavu VKS-u otvara mogućnosti da i u drugim slučajevima dođe do slične promene, što vodi u dalju pravnu nesigurnost.

Ona očekuje od AKV stupi u pregovore sa VKS koji će uroditi plodom. Kao moguće rezultate ona navodi da VKS da novo tumačenje, ili novu dopunu pravnog stava.

Ako se to ne desi, ističe da bi se mogao očekivati obustava rada advokata.

Advokat Marinela Ljubić Todoran ocenila je da su posledice dopune stava su nesagledive po pravnu sigurnost svih građana Srbije.

Navodi da se tri godine presude donose u skladu sa zakonom, da bi se od 16.09.2021.godine  stav VKS promenio, preko noći.

„ Dobro, nije baš preko noći, jer smo mi,  koji smo punomoćnici tužilaca u sporovima protiv banaka, često mogli čuti  od samih njihovih predstavnika i advokata, da će se stav okrenuti u njihovu korist. Na ovo nam je i ukazivalo njihovo ponašanje u sporovima, mnoštvo tarifiranih podnesaka, pristupa na ročišta, izjavljeni redovni a potom vanredni pravni lekovi, čiji ceh po klijenta može ići i do nekoliko hiljada evra, u zavisnosti od visine vrednosti spora“, objasnila je ona u pisanoj izjavi.

Ona ocenjuje da je suđenje po stavovima koje neko može da ishoduje na ovakav način, a da ti stavovi kroje sudbinu građana i jasno im kažu "DALjE NEĆETE MOĆI"  je uvertira u to da ni za kakve sporove u kojima su građani, godinama oštećeni i to u kontinuitetu, neće imati mogućnost sudske zaštite svojih prava i nadoknada šteta.

„Ovo je jasna poruka da se ne usudi niko više, ni za šta da podnese tužbu. Nema pravne sigurnosti. Isti zakon je bio i pre tri godine i danas, a sada više tumačenje nije isto.To ne biva“, smatra ona.

Ona navodi da AKV mora zaštititi svoje članove, jer je advokatura  jedini bedem odbrane prava građana  i dok je advokata, građani će imati pravo na borbu, ako ništa više od toga.

„Sve kolege, bez obzira da li rade ovakve sporove moraju stati kao jedan pred ovakvim odlukama. Danas smo na meti mi, koji radimo ove sporove, sutra će biti na meti neki drugi  advokati koji zastupaju građane ili ih brane po drugim osnovima. Mi, moramo biti jedinstveni, što je ujedno poruka mojim cenjenim kolegama. Zato moramo svi sve svoje napore uložiti u očuvanje pravosudnog sistema i pravde. Sutra nas već čeka izmena ZPP,  koja može imati dalekosežne posledice po sve nas, ukoliko mudre glave ne ukažu na to šta nije dobro, a šta i kako možemo menjati“, navodi ona.

Ističe da su kolege avokati predložili potpunu obustavu, jer posledice donošenja presuda nakon 16. septembra 2021. godine mogu biti nesagledive.

„Bez obustave rada mi ne možemo ići na ulice, kako bismo tamo rešavali, pred VKS naše probleme“, navela  je ona.

Na kraju ona navodi da se broj predmeta ovog tipa u Srbiji kreće oko 170.000, dok u našem sudu sigurno ima nekoliko hiljada.
MarketingNajnovije vesti