Nacionalna služba za zapošljavanje

Preko 30 odsto lica na evidenciji teže zapošljivi

Pančevo, Ned, 31/07/2016 - 15:32
Mirjana Marić Veličković

Poslednji podaci pokazuju da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS) oko 706.000 lica, a u poređenju sa istim periodom prethodne godine, došlo je do smanjenja broja nezaposlenih za 5,3 odsto, rekao je direktor NSZ Zoran Martinović.

„Ovo je jedna od najmanjih brojki u pogledu broja nezaposlenih u poslednjih nekoliko godina. Stopa nezaposlenosti je od januara do marta ove godine porasla na 19 odsto i bila veća u odnosu na poslednji kvartal 2015. godine ali mislimo da će stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu sigurno biti niža, imajući u vidu da se broj nezaposlenih na evidenciji od marta kontinuirano smanjuje”, rekao Martinović Tanjugu.

On je ukazao da je vidljivo da se tokom letnjih meseci, kada su aktuelni poslovi u poljoprivredi, preradi hrane, građevinarstvu, broj lica na evidenciji smanjuje.

To znači da značajan uticaj imaju sezonski poslovi i mere aktivne politike koje su dinamičnije nego pre, ističe on.

„Ono što je problem jeste da veliki broj ljudi koji su angažovani na sezonskim poslovima zapravo radi u neformalnom sektoru, i samim tim to se ne može kvalitetno odraziti na statistiku, i ta lica dalje se nalaze na evidenciji idalje i angažovani su u sektorima koji tokom letnjih perioda imaju potražnju za radnicima”, objašnjava Martinović.

On ukazuje da višegodišnji problem predstavlja zapošljavanje polukvalifikovanih i nekvalifikovanih lica, kojih u svakom trenutku na evidenciji ima preko 30 odsto i spadaju u teže zapošljive.

Opštinije na sledećem linku.

 Marketing

Najnovije vesti