• Svečano zatvoren 2. Pančevo Film Festival

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U nedelju, 6. septembra u 20 časova u prepunoj Dvorani Kulturnog centra Pančeva održana je ceremonija svečanog zatvaranja drugog Pančevo Film Festivala. Nagradu za najbolji film takmčarske selekcije ’’Svetionici’’ podelila su dva filmska ostvarenja ’’Flotel Evropa“ u režiji Vladimira Tomića i “Groblje sjaja“ režija Apičatpong Virasetakun (Tajland) , dok je za najbolji kratki film proglašen “Arhipelazi, goli granit“ u režiji Dafne Heretakis.

    Pančevo film festival se održavao od 2. do 6. septembra, u organizaciji udruženja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo, uz podršku Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Austrijskog kulturnog foruma.

    U proteklih pet dana grad je odisao pozitivnom atmosferom i kreativnom energijom. Na više lokacija u Pančevu bile su organizovane projekcije filmova, održane su radionice fotografije, stripa i masterklas sa direktorom fotografije Kristijanom Bergerom, a svake večeri posetioci festivala uživali su i u bogatom muzičkom programu. Na završnoj večeri festivala proglašeni su i pobednici dve takmičarske selekcije, „Svetionici“ i „Rani radovi“.

    U ovogodišnjoj takmičarskoj selekciji „Svetionici“ na programu je bilo devet dugometražnih i srednjemetražnih filmova, koje karakterišu radikalni autorski rukopis i izraz. Nagradu „Svetionik“ dodelio je međunarodni žiri u sastavu: Slobodan Šijan, filmski reditelj i umetnik, Dunja Kusturica, scenarista i selektorka filmskog festivala Kustendorf, Neil Young, filmski kritičar (Velika Britanija) i Mark Peranson, glavni selektor filmskog festivala u Lokarnu i urednik časopisa „Cinema Scope“ (Kanada).

    Nagradu „Svetionik“ za najbolji film takmičarske selekcije dugometražnih filmova „Svetionici“ ravnopravno dele ostvarenja „FLOTEL EUROPA”, režija Vladimir Tomić (Srbija, Danska) i “GROBLJE SJAJA”, režija Apičatpong Virasetakun (Tajland). Posebna priznanja žiri je dodelio filmovima “KARPOPUTNIK”, režija Matjaž Ivanišin (Slovenija) i “LIMBO”, režija Ana Sofi Hartman (Danska).

    U takmičarskoj selekciji „Rani radovi“ predstavilo se 19 kratkih igranih, dokumentarnih, esej, eksperimentalnih i hibrid filmova iz celog sveta. Nagradu „Dimnjak“ za najbolji kratki film dodelio je žiri od 16 srednjoškolaca pod mentorstvom reditelja Ivana Ikića.

     

    Statuetu „Dimnjak“ za najbolji film dobio je kratki film “Arhipelazi, goli granit“, režija Dafne Heretakis. Za najbolju režiju nagrađen je film “Ovčije boginje“ i reditelj Fulvio Risuleo, za najbolji scenario “Četiri razglednice za Martu“ i scenarista Hernan Talavera, za najbolju fotografiju film „Olupina“ i direktor fotografije Morgan Knibbe, najbolju montažu „Satansko šipražje – JEDAN“ i montažer Willy Hans. Za najbolju glumicu u selekciji „Rani radovi“ prolašena je Draginja Voganjac iz filma „Sve je više stvari koje dolaze“, a za najboljeg glumca Marko Panajotović iz filma  „Izlaz u slučaju opasnosti“.

    Nakon svečanog dela večeri prikazan je film napravljen u saradnji sa udruženjem FILMKULTURA u kojem su učestvovala deca školskog i predškolskog uzrasta koja su bila deo radionice ‘’Mali film’’.

    Festival je zatvorio film „Panama“ Pavla Vučkovića, nakon čega je održana i projekcija pobedničkih filmova festivala.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]