• Deset NVO se usprotivilo uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Deset nevladinih organizacija usprotivilo se uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji i poručili „ne vojnom roku – da prigovoru savesti“.

    „Ponovne kampanje o uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji predstavljaju besmislenu i ciničnu propagandu: u funkciji su militarizacije, patrijarhalne kontrole i straha. Predstavnici režima, saučesnici i akteri u ratovima ’90, zaboravljaju da je ogroman broj muškaraca odbio da bude sveden na topovsko meso i da na to neće pristati ni danas radi militarističkih pobuda režima“, naveli su iz nevladinih organizacija u saopštenju.

    Podsetili su da je pravo na prigovor savesti u Srbiji priznato 27. avgusta 2003. godine, a skupština Srbije usvojila je početkom 2011. godine Odluku o obustavi obaveze služenja vojnog roka.

    „Ustavom je zagarantovano pravo na prigovor savesti, tako da nema mogućnosti uvodjenja vojnog roka za one koji to ne žele, a oni koji žele mogu to da ostvare kroz dobrovoljno služenje vojnog roka“, kazali su u saopštenju.

    Dodali su da država, umesto da ulaže ogroman novac u vojsku, treba da ulaže novac u ljudsku bezbednost – zdravstvo, obrazovanje, zaštitu životne okoline, zaštitu žena od nasilja.

    „Prigovor savesti – naše pravo na izbor, na neposlušnost svim vidovima militarizacije društva! Sve za mir, zdravlje i znanje – ništa za naoružanje!“, navodi se u saopštenju.

    Saopštenje su potpisali Duhovna Republika Zicer, Žene u crnom, Centar za antiratnu akciju, Građanska akcija, Grupa za konceptualnu politiku, Omladinski centar CK13, Ravangrad, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Mirovni pokret Bečej i Građanski otpor.

     

    Deset nevladinih organizacija usprotivilo se uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji i poručili „ne vojnom roku – da prigovoru savesti“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Kakvo će vreme biti za vikend

    U Srbiji će u subotu, 11. maja biti promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i u većem delu suvo, a kratkotrajna kiša i pljusak mogući su tek ponegde na istoku Srbije, saopštio je […]

    U Srbiji dominiraju kuće, zgrada je četiri odsto

    Najmanje 25 opština u Srbiji nema nijednu zgradu sa više od četiri sprata, a u svega 18 gradova najmanje 100 stambenih zgrada premašuje ovu spratnost. Kada bi se gledali procenti, približno je […]