• Pokrajina i Republika posvećene unapređivanju saobraćajne infrastrukture

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Četvrti Međunarodni sajam saobraćaja – „Traffic Solutions Expo“ otvoren je danas u Kongresnom centru Novosadskog sajma.

    Tokom ove jednodnevne manifestacije biće održano više panela na kojima će se govoriti o saobraćajnoj infrastrukturi u gradovima, unapređenju železničke mreže, bezbednosti saobraćaja i pravcima njegovog razvoja u Srbiji.

    Resorni sekretar Ognjen Bjelić pozdravio je učesnike ističući da je Vojvodina nesporno zauzela pravac značajnog poboljšanja u saobraćajnoj infrastrukturi.

    „Dovoljno je pomenuti samo neke od projekata, poput Fruškogorskog koridora, brze saobraćajnice Sombor–Kikinda, auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad. Otvaranjem brze pruge Beograd – Novi Sad, koje je pred nama, počeće novo poglavlje i u železničkom saobraćaju naše zemlje“, rekao je Bjelić i ukazao na značaj sektora saobraćaja u ukupnom privrednom razvoju.

    „Uz razvoj infrastrukture izuzetno je bitna tema bezbednosti saobraćaja. Pokrajinski sekretarijat je u prethodnih pet godina podržao preko 150 projekata koji su imali za cilj povećanje nivoa bezbednosti saobraćaja u Pokrajini i u ovu oblast u tom periodu uložio 220 miliona dinara. Pokrenuli smo i postupak za pregled 500 i projektovanje 300 zona škola“, podsetio je resorni sekretar.

    Bjelić je naveo da će ovaj sajam biti značajna prilika da se predstavi rad novoosnovanog Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima u nadležnosti AP Vojvodine, osnovanog sa ciljem smanjenja broja nesreća i nastradalih.

    Sajam je otvorio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrkture Republike Srbije Tomislav Momirović, koji je istakao značaj onoga što resorno ministarstvo radi na planu unapređenja saobraćaja u Srbiji.

    „U ovom trenutku gradimo više od 1.200 kilometara auto-puteva, brzih saobraćajnica i dovršavamo brzu prugu – najkvalitetniju železničku infrastrukturu u Jugoistočnoj Evropi i kupujemo brze vozove. Za dva dana ovde će biti puštena u komercijalnu upotrebu brza pruga i brzi vozovi spajaće dva najveća grada u Republici Srbiji, te će se iz Novog Sada do Beograda stizati za samo trideset minuta“, rekao je Momirović.

    Pored toga što se u Srbiji gradi deset auto-puteva, kako je resorni ministar podsetio, u planu je još značajnih investicija ove godine – auto-put Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, kao i brza saobraćajnica Sombor–Kikinda. Prema njegovim rečima, do pre nekoliko godina imali smo u ovom domenu infrastrukturu nasleđenu ne iz devedesetih, nego iz sedamdesetih godina, malo gradova je bilo povezano brzim saobraćajnicama, a železnica je bila zapostavljena. Momirović je zaključio da su započete kapitalne investicije u saobraćajnoj infrastrukturi, kao i one koje tek treba da budu realizovane, podstrek ubrzanom razvoju naše ekonomije.

    Učesnike Sajma saobraćaja u Novom Sadu pozdravio je i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković i pomoćnik gradonačelnika Vladimir Stojković.

    Među učesnicima koji će doprineti kvalitetnijoj raspravi su i predstavnici Fakulteta tehničkih nauka, Stalne konferencije gradova i opština, Transportne zajednice i drugi.

    Četvrti Međunarodni sajam saobraćaja – „Traffic Solutions Expo“ otvoren je danas u Kongresnom centru Novosadskog sajma.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina