• HPV vakcina smanjuje slučajeve raka grlića materice za 90 odsto

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) smanjuje slučajeve raka grlića materice za skoro 90 odsto, pokazuju najnoviji rezultati jednog istraživanja.

    Britanska dobrotvorna organizacija za istraživanje raka „Cancer Research UK“ opisala je ovakve nalaze kao istorijske, jer pokazuju da vakcina spašava živote, prenosi BBC.

    „Skoro svi karcinomi grlića materice su uzrokovani virusima, a nadamo se da bi vakcinacija mogla skoro da eliminiše bolest“, poručuju iz te organizacije.

    Istraživači su istakli da ovaj uspeh znači da će onima koji su vakcinisani možda trebati i mnogo manje testova brisa grlića materice.

    Devojčicama se nudi vakcina između 11 i 13 godina, u zavisnosti od toga gde žive u Velikoj Britaniji, a vakcina se nudi i dečacima od 2019. godine.

    Studija, objavljena u naučnom časopisu „Lanset“, analizira razvoj događaja nakon što je vakcina uvedena za devojčice u Engleskoj 2008. godine.

    Te učenice su sada u dvadesetim godinama, a studija je pokazala smanjenje i predkanceroznih izraslina i 87-procentno smanjenje slučajeva raka grlića materice.

    „Uticaj je bio ogroman“, izjavio je prof. Peter Sasijeni, jedan od istraživača na Kraljevskom koledžu u Londonu.

    Sve u svemu, studija procenjuje da je HPV program sprečio oko 450 karcinoma i 17.200 predkanceroznih stanja.

    U ovom trenutku, žene se pozivaju na bris na svake tri do pet godina kako bi se otkrio rak grlića materice, a postoji više od 100 tipova humanog papiloma virusa.

    Velika Britanija je počela da koristi vakcinu koja štiti od dva tipa virusa i uskoro će uvesti vakcinu koja štiti od devet tipova virusa, uključujući i od glavnih uzročnika genitalnih bradavica.

    Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) smanjuje slučajeve raka grlića materice za skoro 90 odsto, pokazuju najnoviji rezultati jednog istraživanja.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]