• Na današnji dan pre 166 godina rođen je naš veliki slikar Uroš Predić

  Na današnji dan pre 166 godina, 7. decembra 1857. godine, u Orlovatu, nedaleko od Zrenjanina, rođen je naš veliki slikar Uroš Predić čiji legat čuva zrenjaninski Muzej.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na današnji dan pre 166 godina rođen je naš veliki slikar Uroš Predić

  Osnovno obrazovanje stekao je u Crepaji, nakon čega završava Gimnaziju u Pančevu. Osnovna škola ostala je obeležena sklapanjem prijateljstva sa budućim velikim naučnikom Mihailom Pupinom. Njih dvojica su ostali prijatelji do kraja života. Nikada nisu zaboravili obale Tamiša koji povezuje njihova rodna sela.

  Studije na Akademiji u Beču okončava 1880. godine u klasi profesora Kristijana Gripenkerla, a u toku studija dobio je Gundlovu nagradu i radio kao asistent na Akademiji. U to vreme izradio je 13 slika mitološke sadržine za friz Parlamenta u Beču. Godine 1885. vraća se u Orlovat gde radi seriju slika iz života svojih suseljana. U Beograd konačno prelazi 1909. godine gde boravi do smrti. Jedan je od osnivača društva Lada, prvi predsednik Udruženja likovnih umetnika, a od 1910. godine redovni član Srpske kraljevske akademije. Slika portrete, žanr scene, istorijske kompozicije i ikonostase.

  Uz Paju Jovanovića najveći je predstavnik akademskog realizma u srpskom slikarstvu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Kako da zaštitite dom od provalnika?

  Bezbednost doma predstavlja osnovnu brigu svakog vlasnika, a zaštita od provalnika ključni je aspekt očuvanja sigurnosti. Sa stalnim porastom broja provala, važno je preduzeti proaktivne korake […]

  Koja je obavezna auto oprema za zimu?

  Zimski meseci donose izazove na putevima, postavljajući dodatne zahteve vozačima kako bi održali svoju bezbednost, ali i bezbednost drugih na putu. Vožnja automobila zimi zahteva posebnu opremu i […]