• Ovo su najčešći alergeni u hrani

    Više od 90 odsto alergijskih reakcija može biti povezano sa hranom.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Ovo su najčešći alergeni u hrani
    Foto: Pixabay

    Ovi uobičajeni alergeni u hrani poznati su kao „velikih osam“, a to su mleko, jaja, riba, školjke, orasi, kikiriki, pšenica i soja.

    Ovi alergeni se mogu naći u mnogim namirnicama i zato oni koji su alergični na njih treba da budu prilično oprezni prilikom kupovine i konzumiranja hrane.

    Mleko

    Mleko se ne koristi samo za pravljenje sira, već se može ušunjati u mnoge druge namirnice pod nazivima kazein i surutka. Srećom, postoje biljne alternative, poput kremastog ovsenog mleka i ukusnog bademovog mleka.

    Jaja

    Jaja se kriju u kolačima, majonezu, čak i u nekim testeninama. U nekim jelima jaja mogu zameniti laneno seme ili banane.

    Riba

    Riba je često zvezda kulinarskih delicija, ali potencijalni negativac za alergičare.

    Školjke

    Školjke mogu izazvati prilično teške alergijske reakcije.

    Orašasti plodovi

    Orašasti plodovi se kriju u jelima gde ih ponekad uopšte ne očekujete, na primer, u čokoladama, kolačima, čak i u salatama.

    Kikiriki

    Kikiriki može biti sastojak u sosovima i desertima, a da toga niste ni svesni, pa zato uvek čitajte sastav.

    Pšenica

    Pšenica je deo hleba i testenina, ali može da izazove nelagodnost i bol kod alergičara. Okrenite se alternativama bez glutena.

    Soja

    Na kraju ove liste je soja, za koju se takođe zna da izaziva alergijske reakcije, pa budite oprezni.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zdravlje

    Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike

    Milioni ljudi u svetu umiru usled direktnih bakterijskih infekcija, naročito kada bakterije razviju otpornost na antibiotike koje koristimo za njihovo lečenje. Upravo ta otpornost na lekove čini […]