Ovo su najčešći alergeni u hrani
Više od 90 odsto alergijskih reakcija može biti povezano sa hranom.
Ovi uobičajeni alergeni u hrani poznati su kao „velikih osam“, a to su mleko, jaja, riba, školjke, orasi, kikiriki, pšenica i soja.
Ovi alergeni se mogu naći u mnogim namirnicama i zato oni koji su alergični na njih treba da budu prilično oprezni prilikom kupovine i konzumiranja hrane.
Mleko
Mleko se ne koristi samo za pravljenje sira, već se može ušunjati u mnoge druge namirnice pod nazivima kazein i surutka. Srećom, postoje biljne alternative, poput kremastog ovsenog mleka i ukusnog bademovog mleka.
Jaja
Jaja se kriju u kolačima, majonezu, čak i u nekim testeninama. U nekim jelima jaja mogu zameniti laneno seme ili banane.
Riba
Riba je često zvezda kulinarskih delicija, ali potencijalni negativac za alergičare.
Školjke
Školjke mogu izazvati prilično teške alergijske reakcije.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi se kriju u jelima gde ih ponekad uopšte ne očekujete, na primer, u čokoladama, kolačima, čak i u salatama.
Kikiriki
Kikiriki može biti sastojak u sosovima i desertima, a da toga niste ni svesni, pa zato uvek čitajte sastav.
Pšenica
Pšenica je deo hleba i testenina, ali može da izazove nelagodnost i bol kod alergičara. Okrenite se alternativama bez glutena.
Soja
Na kraju ove liste je soja, za koju se takođe zna da izaziva alergijske reakcije, pa budite oprezni.