• Završeni „Dani prote Vase“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Muzičko – literarnim večem u porti Svetouspenske crkve, u subotu 3. juna, završeni su ovogodišnji  „Dani prote Vase“. Ovu manifestaciju koja traje već 16 godina je organizovalo Pančevačko muzičko društvo.

    Učesnike i gledaoce je poslužilo lepo vreme, pa su u subotu „pod lipom“ u porti nastupili Dečji hor pri Sabornom hramu u Sremskim Karlovcima, učenice Osnovne škole „Prota Vasa Živković“ (Milica Samuilov, Elena Grubić i Una Dimković), članovi Književnog kluba „Prota Vasa Živković“ i naravno, Dečji hor Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva. Autor programa je bila mr Vera Carina.

    – Prota Vasa je bio čovek koji je držao i pokretao Srpstvo u 19. veku. Poznato je koliko su takvi ljudi kao što je bio prota Vasa doprineli da naš grad bude u Srbiji, da Vojvodina bude u Srbiji. Svi znamo da je bio pesnik. Bio je izuzetan prota, on je insistirao da se finansijski pomogne Mihajlo Pupin, violinista Kranjčević koji je posle bio koncertmajstor u budimpeštanskoj operi. Pomagao je sve talentovane Srbe koji su u to vreme živeli u napem gradu. Bez tako jakoh ličnosti kao što je prota Vasa, verovatno ne bismo bili ovde gde smo sada , istakla je Vera Carina.

    Carina se zahvalila Gradskoj upravi na podršci ovoj manifestaciji. Grad je ove godine za „Dane prote Vase“ na Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti kulture izdvojio 240 000 dinara.

     

    Pančevačko muzičko društvo od jeseni počinje pripreme za manifestaciju „Dani duhovne muzike“ koji  će se ove godine, po dvadesti put, održati u našem gradu.

    Muzičko – literarnim večem u porti Svetouspenske crkve, u subotu 3. juna, završeni su ovogodišnji  „Dani prote Vase“.  Manifestaciju, koja traje već 16 godina, je organizovalo Pančevačko muzičko društvo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura