• PANČEVO: Društvo za borbu protiv raka na ivici opstanka

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Uprkos činjenici da u Pančevu iz godine u godinu raste broj obolelih od kancera, nema sredstava ni da se u gradu organizuju predavanja posvećena prevenciji ove bolesti

    Nijedan naš projekat nije dobio sredstva, čak ni oni koji se tiču finansiranja najosnovnijih troškova. Imamo neizmirene obaveze za komunalije, struju, vodu, grejanje, nemamo internet, niti novca za održavanje higijene prostora u kom boravimo… Na pragu smo gašenja u gradu u kom broj novoobolelih i preminulih od kancera stalno raste – kaže za „Politiku”, Milan Bisak, predsednik pančevačkog Udruženja građana „Društvo za borbu protiv raka”.

         – Nemamo prednost pri prihvatu u zdravstvenim ustanovama. Teško nam je bez podrške, razumevanja, lečenje je i skupo, a penzije i primanja mala – kaže Jelena Kačar iz Kačareva, a Pančevka Ljubica Srdanov dodaje da kada kažete da imate rak, okolina vas već vidi kao otpisane, a mnogo je onih koji su bolest pobedili.

    – Ja sam evo, u udruženje došla tek po izlečenju, da pružim podršku i dam snagu onima koji tu borbu vode ili je tek počinju, da budem primer koji će ih ohrabriti – ističe Ljubica.

        Udruženi i uz pomoć zdravstvenih radnika koji imaju volje da rade svoj posao i van radnog vremena, organizovali su sedamdesetak tribina po okolnim selima, a napominju da bi ih bilo mnogo više, da su im na raspolaganju bila značajnija finansijska sredstva. Ovako, isključivo radom i zalaganjem članova i umešnosti prvog čoveka udruženja, za tri godine kompletno je renovirano i opremljeno četrdesetak kvadrata zakupljenih prostorija i uređeno dvorište. Kako kažu, taj prostor bi bio otvoren svakodnevno, a ne samo dva puta sedmično, kada bi odnekud stiglo 5.000 dinara da se bar nešto plati za dežuranje i putne troškove članova koji dolaze iz okoline Pančeva.

    Posebno su ponosni što su, među retkima u državi, uspeli da organizuju i psihoterapije za članove koji se bore sa opakom bolešću, a sa kojima rade obučeni profesionalci. Do prošle godine, zahvaljujući humanosti rukovodilaca državnih preduzeća, redovno su išli na rehabilitaciju u banje i na planine. Svojevremeno je, zahvaljujući „Petrohemiji” 500 ljudi tokom pet godina besplatno boravilo u odmaralištu ovog preduzeća na Zlatiboru. Lane su uspeli da se snađu, pa je pedesetak članova boravilo u Bukovičkoj Banji. Ove godine, što zbog epidemiološke situacije, što zbog presušenih izvora finansiranja, prvi put se nigde nije išlo.

       – Članovima udruženja nije teško da dolaze i iz Opova, Alibunara, Kovačice, Kovina, čitavog južnog Banata, a i mi idemo njima u susret. Tribine o prevenciji kancera držimo samo po okolnim selima, jer u Pančevu kao da nema bolesnih, a statistika to demantuje – upozoravaju  iz Društva za borbu protiv raka.

    Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Pančevu, godinama se beleži porast broja obolelih i umrlih u regionu južnog Banata. Petogodišnji prosek u Pančevu je 625,8 novih slučejeva, dok ih je prošle godine bilo 659.

    – Ako se taj podatak stavi u kontekst negativnog prirodnog priraštaja, starosti populacije i očekivanog broja novoobolelih, jasno je koliko su važni preventivni pregledi koji nisu zaživeli kako je trebalo – ocenjuje specijalista epidemiolologije dr Tanja Todorović, šef Odseka za nezarazne bolesti Zavoda za javno zdravlje.

    Uprkos činjenici da u Pančevu iz godine u godinu raste broj obolelih od kancera, nema sredstava ni da se u gradu organizuju predavanja posvećena prevenciji ove bolesti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]