Od danas nasilnike hitno udaljuju iz porodice i zabranjuju kontakt

PANČEVO: Nasilnika hitno proterali iz stana i zabranili mu komunikaciju sa žrtvom

Pančevo, Čet, 01/06/2017 - 19:13
Vladimir Đoković

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici na snazi je od danas, a prva mera hitnog udaljavanja nasilnika iz stana već je izrečena u Pančevu.

- 1. juna je prvi put od kako je stupio zakon na snagu doneta mera zabrane približavanja i komuniciranja sa žrtvom, odnosno privremena mera udaljenja nasilnika iz stana. To je, na osnovu procene rizika koji je radila policijska uprava Pančevo predložila Osnovnom tužilaštvu a tužilaštvo Osnovnom sudu u Pančevu koji je navedeno rešenje i doneo. Nadamo se da će Zakon o sprečavanju nasilja u porodici doprineti tome da se žrtve više ohrabre da prijavljuju nasilje, kao i opasnost od nasilja, i da će se samim tim održati do kraja u krivičnim postupcima i da će se nasilje kao takvo sprečiti, izjavila je za RTV Jelena Samuilov, portparolka Osnovnog javnog tužilaštva u Pančevu.

Do sada nasilnici su ostajali u blizini žrtve nasilja i lakše nalazili način da utiču na dalji tok postupka. Sada su žrtve u prilici da reaguju i prilikom same opasnosti od nasilja.  

- Bitne novine je da se Zakon o sprečavanju nasilja u porodici primenjuje i kada postoji opasnost od nasilja, dakle ne mora da bude krivično delo izvršeno. I najbitnije mere jesu upravo ove hitne mere koje su u Pančevu izrečene. A to su udaljavanje nasilnika iz stana, i zabrana komuniciranja i približavanja žrtvi na 30 dana. Tako da se žrtvi daje vremena da li će podneti krivičnu prijavu, da li će ući u krivični postupak i da proceni svoju poziciju u tom slučaju, objasnila je Jelena Samuilov.

Hitne mere po zakonu deluju na sprečavanje nasilja i sprečavanje kontinuiranog nasilja. A za krivično delo nasilje u porodici odgovara se po Krivičnom zakoniku.

- Krivični zakonik se u pogledu krivičnog dela nasilja u porodici nije menjao. Kazne su ostale iste. Najblaža kazna za osnovni stav ovog krivičnog dela je od 3 meseca do tri godine pa naviše u zavisnosti od okolnosti u kojima je delo izvršeno i o kojoj vrsti dela se radi, podseća portparolka tužilaštva.

O kako značajnom društvenom problemu u Pančevu govore i reči portparolka tužilaštva Jelena Samuilov: “Jako česti ovakvi slučajevi. Gotovo svakodnevno imamo prijavljivanje krivičnog dela nasilja u porodici. “Marketing

Najnovije vesti