Foto: Alex Proimos/wikimedia
Srbija

BATUT: Registrovano 98 slučajeva malih boginja

Izvor: 
Beta Sub, 11/11/2017 - 09:03

Od početka oktobra do danas, 98 slučajeva malih boginja je registrovano u Srbiji, uključujući srpske opštine na Kosovu, od čega su laboratorijski, u Institutu Torlak, potvrđena 24 slučaja, objavio je Institut za javno zdravlje u "Dr Milan Jovanović Batut".

 

Nајmlаđi oboleli je dete od tri mеsеcа, а nајstаriјi ima 48 gоdinа.
 
Vеćinа оbоlеlih, 91 odsto, nije vакcinisаna, ili je nеpоtpunо vакcinisаna, ili je nepoznat status vakcinacije.
 
U bolnici je 47 odsto obolelih, a sedamoro ima i upalu pluća.
 
Еpidеmiја mаlih bоginjа nа tеritоriјi Коsоvа, s vеćinsкim srpsкim i nеаlbаnsкim stаnоvništvоm, priјаvljеnа је 23. oktobra i dо danas su rеgistrоvаna 84 obolela.
 
 
Lekari kreću u vrtiće da vakcinišu decu,  nije im potrebna dozvola roditelja
 
Od virusa malih boginja koji je počeo da se širi prestonicom, obolelo je šest osoba, a svakog dana broj je sve veći. Pošto su glavna meta deca koja pohađaju vrtiće i škole, a koja nisu vakcinisana, lekari su rešili da urade nešto po tom pitanju.
 
Naime, na vratima škola na teritoriji opština Zemun i Surčin osvanulo je obaveštenje u kojem se navodi da deca moraju da se vakcinišu do 14. novembra u Domu zdravlja "Zemun" ili će ih lekari bez saglasnosti vakcinisati u školama.
 
Glavna sestra Jasmina Ristić istakla je da je epidemija počela da se širi, pa su odlučili da reaguju što pre.
 
- Čim smo čuli da je proglašena epidemija, rešili smo da prvo obavestimo škole i vrtiće, a oni će naše obaveštenje preneti roditeljima dece koja nisu vakcinisana. Mi smo organizovali veliki broj lekara, koji će do utorka raditi i vikendom da bi se sve postiglo. Naravno deca neće morati da se vakcinišu isključivo kod izabranog lekara, već će moći i kod nekog drugog. Nakon utorka mi smo napisali da ćemo obaviti vakcinaciju i bez roditeljske saglasnosti. Mi na to imamo pravo po zakonu, ali ipak nećemo jer se nadamo da će se roditelji sami javiti - kaže doktorka Ristić.


Marketing

Najnovije vesti