• Beograd danas na neslavnom šestom mestu po kvalitetu vazduha

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prema podacima Er vižuala (8.00) Vankuver je ovog jutra najzagađeniji veći grad u svetu, a Beograd je na neslavnom šestom mestu po kvalitetu vazduha.

    Vazduh se i ovog jutra vidi u Beogradu, a prema podacima Er vižuala koji podatke prikazuje u realnom vremenu, glavni zagađivač su PM 2,5 čestice. Indeks zagađenja je u 8 časova iznosio 156, što znači da je vazduh nezdrav. 

    Na prvom mestu na listi velikih gradova u 8 časova našao se, iznenađujuće, Vankuver (187), na drugom Dubaji, a slede Lahore, Čengdu, Kuvajt. Nezdrav vazduh udišu i u Delhiju, Sijetlu, Zagrebu, Portlandu.

    Ovaj redosled gradova varira, a u jednom trenutku ovog jutra Beograd se nalazio i na trećem mestu. Pre nedelju dana Beograd je bio najzagađeniji veliki grad u svetu.

    Prema podacima Beoeka vazduh je na većini mernih mesta prihvatljiv. Zagađen je u Zemunu, Vinči, na Bežanijskoj kosi, Vračaru, Borči, Leštanima, Stojčinom brdu.

    U Beogradu su glavni zagađivači vazduha gust saobraćaj i individualna ložišta.

    Preporuke za građane

    Kada je vazduh „jako zagađen“, zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod starih, dece i osoba sa oboljenjem srca i pluća mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

    Preporuka za osetljive grupe je da izbegavaju naporne aktivnosti na otvorenom koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da te aktivnosti obavljaju u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

    Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze u svim aktivnostima na otvorenom.

    Obične, hirurške maske mogu samo malo da pomognu, kako bi se smanjila iritacija disajnih puteva, ali PM čestice prodiru i kroz njih.

    Preporuka je i da se ne otvaraju prozori u delovima dana kada je zagađenost najveća. Na tržištu postoji i veći broj prečišćivača vazduha koji mogu pomoći da se vazduh u zatvorenom prostoru pročisti.

    Prema podacima Er vižuala (8.00) Vankuver je ovog jutra najzagađeniji veći grad u svetu, a Beograd je na neslavnom šestom mestu po kvalitetu vazduha.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]