• Cene namirnica u Srbiji – teletina i šargarepa najskuplje u Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Beogradske pijace trenutno su najskuplje kada se kupuju pojedine vrste povrća i voća.
     
    S druge strane, žitelji glavnog grada jeftinije prolaze prilikom kupovine mesa, sira i kajmaka koji su, kako pokazuju statitistički podaci, najskuplji u gradovima Vojvodine ili Novom Pazaru.
     
    Kako pokazuju poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku, najskuplji krompir trenutno pazare Beograđani, koji ga na prestoničkim pijacama plaćaju 100 dinara kilogram.
    U većini gradova Srbije cena krompira je 80, a najjeftiniji je u Zaječaru – 60 dinara kilogram.
     
    Rekordna cena pasulja je u Novom Pazaru i to 600 dinara, na beogradskim pijacama on se kupuje za 350, dok je najjeftiniji u Valjevu i Zaječaru – 250 dinara kilogram.
     
    Beograd je najskuplji po ceni crnog luka (100), ni u jednom drugom gradu u Srbiji njegova cena nije trocifrena, a najniža je na pijaci u Leskovcu – 50 dinara kilogram. 
     
    Glavni grad, a uz njega Kraljevo i Zrenjanin, imaju najvišu cenu kupusa od 100 dinara, dok je u Srbiji najjeftiniji i upola jeftiniji kupus kupljen na valjevskim pijacama. Najvišu cenu šargarepe od 120 dinara ima Pančevo, to povrće u Beogradu je 100, dok mu je cena u Zaječaru svega 45 dinara kilogram.
     
    Što se tiče voća, kako pokazuju statistički podaci, najskuplje jabuke se prodaju u Vranju (90), u većini drugih gradova, kao i u Beogradu, njihova cena je 80, a najjeftinije se mogu kupiti u Smederevu i Valjevu po ceni od 50 dinara kilogram. Beograd je vodeći i sa cenom limuna od 200 dinara, a najnižu cenu ovog artikla ima Vranje – 99 dinara kilogram.
     
    Banane na pijacama Srbije, pak, najskuplje su u Kragujevcu (180), a najjeftinije (110 dinara kilogram) u Užicu, najvišu cenu pomorandži (170) imaju Beograd i Valjevo, dok se ova vrsta južnog voća po najnižoj ceni može kupiti u Užicu i Leskovcu (100 dinara kilogram), piše Blic.
     
    Prosečnu pijačnu cenu na nivou države od 14 dinara komad imaju kokošja jaja u Beogradu. Najskuplja su u Kragujevcu i staju 17, a najjeftinija u Valjevu – 12 dinara komad. 
     
    Domaći sir najskuplji je na pijaci u Novom Pazaru i njegova cena je 500 dinara kilogram. U ostalim gradovima, uključujući i Beograd, cena sira nije viša od 400, dok je tradicionalno najjeftiniji tamo gde je i najkvalitetniji, u Kraljevu sa cenom od 270 dinara kilogram. Što se tiče druge kategorije kajmaka, on je najskuplji u Zrenjaninu (1.300), 100 dinara jeftinije ga cene prodavci u Nišu i Zaječaru, na pijacama Beograda je 900, a u Vranju i Sremskoj Mitrovici se kilogram kajmaka može kupiti za 700 dinara, što mu je najniža cena u Srbiji.
     
    Kada je reč o cenama mesa u trgovinama, pokazuju najnoviji statistički podaci, glavni grad ni u jednoj kategoriji nije najskuplji. Juneće meso je sa cenom 1.100 dinara najskuplje u Subotici, a sa cenom od 640 dinara kilogram najjeftinije u Valjevu i Zrenjaninu. Najvišu cenu svinjsko meso ima u prodavnicama u Novom Pazaru (560), a najnižu (460 dinara kilogram) u Zaječaru. Teletina je najskuplja u Pančevu i Sremskoj Mitrovici (1.370) a najjeftinija u Kragujevcu (850 dinara kilogram). Konačno, pileće meso po ceni od 390 dinara trenutno najskuplje plaćaju Novopazarci u prodavnicama u svom gradu, a najpovoljnije prolaze žitelji Zaječara u kojem je cena piletine 220 dinara kilogram.
     
    Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prodaji ribe dominira šaran, koji je sa cenom od 500 dinara najskuplji u Zrenjaninu, a najjeftiniji u Nišu, sa cenom od 380 dinara kilogram. 

    Beogradske pijace trenutno su najskuplje kada se kupuju pojedine vrste povrća i voća.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]