• Danas je Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju danas Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, ali se zbog pandemije neće odlaziti u crkve.

    Danas je Uskrs po Gregorijanskom kalendaru, najveći hrišćanski praznik kojim se slavi centralni hrišćanski događaj – Hristovo uskrsnuće iz mrtvih.

    Taj događaj slavi se svečanim misama, koje u većim gradovima predvode nadbiskupi i biskupi, a zbog vanredne situacije izazvane pandemijom koronavirusa i nemogućnosti vernika da u svojim crkvama učestvuju  u misama i liturgijskim obredima organizovani su prenosi svetih misa na televizijama i radio stanicama, kao i na  društvenim mrežama.

    Noć uoči uskrsne nedelje slavi se bdenje, a mnogi smatraju kako je to najbogatiji liturgijski obred u crkvi.

    Obeležavanju Uskrsa po Gregorijanskom prethodili su dani Velike nedelje, pa se crkva na Veliki četvrtak prisećala Isusove poslednje večere.

    Veliki petak bio je spomendan Isusove muke i smrti. Taj dan se nisu služile mise nego obeležava Muka Gospodnja.

    Velika subota bila je dan Hristovog počinka u grobu i drugi dan uskršnjeg trodnevlja, pa je taj dan uveče crkva počela bdenje.

    Praznik čestitali Brnabić, Vučić, Pavlov…

    Predsednica Vlade Ana Brnabić čestitala je Uskrs beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru i svim vernicima koji je najveći hrišćanski praznik slave po gregorijanskom kalendaru, saopšteno je iz premijerkinog kabineta.

    „U trenutku kada su svi građani sveta suočeni sa opasnošću i svaki pojedinac stavljen pred ispit solidarnosti, humanosti i odgovornosti prema bližnjima, ovaj veliki hrišćanski praznik nas podseća da samo zajedničkim snagama, složni kao društvo, možemo izaći kao pobednici“, istakla je Brnabić.

    „Danas smo uvereni više nego ranije koliko je važno da budemo odgovorni prema sebi i jedni prema drugima i koliko je svaki život i svaki pojedinac neprocenjivo važan činilac našeg društva. U ime svih članova Vlade, i svoje ime, čestitam vam i najveći i najznačajniji hrišćanski praznik“, navodi se u čestitki premijerke Brnabić.  

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Uskrs beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru i svim hrišćanskim vernicima.

    Navodeći da hrišćanska zajednica dočekuje taj veliki praznik „u teškim vremenima velikih iskušenja za ceo svet“, Vučić je u čestitki poželeo nadbiskupu i vernicima da im Uskrs donese „svako dobro od Boga“.

    „Želim da ovo vreme samoće iskoristite kako bi se okrenuli unutrašnjim neprolaznim vrednostima i molitvama za sve one koji nisu više sa nama, kako bismo svi zajedno u dobrom duhu zajedništva i sloge i u ovoj nevolji sa nadom dočekali Uskrs uz najbolje želje za mir, ozdravljenje i duhovno blagostanje“, naveo je predsednik Srbije a preneo njegov kabinet.

    Čestitka Kiša i Pavlova

    Svim vernicima koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru, čestitamo najveći hrišćanski praznik. U ovim, za celo čovečanstvo teškim i izazovnim vremenima pandemije, potrebno nam je svima da očuvamo veru i duh, ljubav i brigu za bližnje.

    To ćemo najbolje učiniti štiteći sebe i druge, našim odgovornim ponašanjem, čuvajući svoje i zdravlje naših bližnjih, poštujući sve donete mere, kako bi svi zajedno, u zdravlju slavili u vremenima koja dolaze.

    Neka vam ovaj praznik donese mir, svako dobro, a zdravlje pre svega. Srećan Uskrs!

     

    Praznik su čestitali i ministarka pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević…

    Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju danas Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, ali se zbog pandemije neće odlaziti u crkve.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]