demokratska stranka
Srbija

DS: U toku je priprema za još jednu pljačku EPS od strane naprednjaka

Izvor: 
013info Sub, 15/01/2022 - 13:41Resornom odboru Demokratske stranke za rudarstvo i energetiku krajem prethodne nedelje obratili su se zabrinuti radnici zbog osnovane sumnje da se kroz nabavku rotornog bagera za PK Radaljevo priprema još jedna pljačka Elektriprivrede Srbije (EPS). Zatražili smo objašnjenje situacije od resorne ministarke, a ubrzo je sam EPS izdao saopštenje uveravajući javnost da je sve u redu i po zakonu, u šta itekako imamo razloga da sumnjamo.

Kako je objašnjeno, na tender su dostavljene dve ponude, jedna od strane konzorcijuma koji predvodi Energotehnika-Južna Bačka, a drugi od strane Jug Pol iz Poljske, čiji je zastupnik Dušan Nikolić. Poljska kompanija značajno je premašila procenjenu vrednost tendera. Na to da nije postojala volja da se slične kompanije uopšte uzmu u obzir upućuje nas činjenica da EPS uopšte nije tražio bankarsku garanciju za ozbiljnost ponude, kao instrument obezbeđenja. Zato se može zaključiti da je uvođenje ove firme u tendersku proceduru imalo samo za cilj samo da se sa formalne strane ispune uslovi otvorenog postupka, saopštava DS.

Ugovor je dodeljen prvoplasiranom konzorcijumu koji predstavlja Energotehnika-Južna Bačka, kome je ovo prvi posao u domenu projektovanja, gradnje i montiranja bagera za površinske kopove, i koji nema ni kadrova, ni iskustva, ni prethodno izvedenih projekata iz ove oblasti. Izuzetno sličan scenario desio se i krajem 2014. godine, kada je ovaj konzorcijum dobio tender EPS-a za posao ispumpavanja vode iz “Tamnave”, vredan 15 miliona evra, iako u ovakvim poslovima nije imao nikakvnog iskustva. Ono što tada javnost nije znala, a što je vlasnik najprestižnije evropske firme za sanaciju posledica poplava potvrdio na predavanju u Metropolu, jeste da je zapravo njegova firma osmislila i sprovela najveći deo posla isušivanja “Tamnave”.

Nije teško zamisliti kakva će u ovom poslu biti uloga Energotehnika-Južna Bačka, firme koja se razume i u drenažu i ispumpavanje velikih količina vode i u ogromne bagere za površinske kopove. Posao je u potpunosti plaćen unapred 20% avansno, a rok isporuke od 36 meseci ostavlja prostor da se pojave i dodatni radovi, nepredviđene okolnosti, baš kao i prethodnog puta. Početnik koji radi u tužilaštvu mogao bi samo na osnovu ovih informacija da sastavi optužnicu za koruptivne šeme, a mi danas nemamo čak ni otvorenu istragu. Jasno je da se biznismeni bliski Srpskoj naprednoj stranci, koji su osmislili i relizovali ove koruptivne šeme, nadaju da će naša država i dalje biti zarobljena i kontrolisana od strane jedne partije. To će se uskoro promeniti, a aprilski izbori i glasački listići građana, biće ta snaga koja će pokrenuti led i izvesti odgovorne pred lice pravde.
MarketingNajnovije vesti