• Korona virus: Dok se u Srbiji razmatra uvođenje Kovid sertikfikata, Engleska odustala od Kovid pasoša

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U svetu je do sada zaraženo više od 224 miliona ljudi, a preminulo više od 4,6 miliona. Dato je više od 5,65 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

     

    Dok će nadležni sledeće nedelje u Srbiji odlučivati o uvođenju Kovid propusnica, Engleska je odustala od Kovid pasoša, iako je najavljivala da će nova mera stupiti na snagu krajem septembra.

    Kovid propusnica ili sertifikat, uskoro bi mogla da postane obavezna za sve u Srbiji koji žele da posete restorane, kafiće, barove i noćne klubove, najavila je premijerka Ana Brnabić.

    A u Engleskoj, ministar zdravlja Sadžid Džavid saopštio je, nakon kritika iz industrije zabave i pojedinih članova parlamenta, da Kovid pasoši sa dokazom o vakcinaciji ipak neće biti potrebni za ulazak u noćne klubove i na velike događaje.

    Cveće i bombone u školama dočekale su đake u Daki, glavnom gradu Bangladeša – o ovoj azijskoj zemlji, đaci su se vratili u školske klupe posle 18 meseci.

     

    Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo 28 ljudi, 5.003 je novozaraženih.

    Zbog pogoršane epidemiološke situacije, u 40 opština u Srbiji učenici srednjih škola prešli su na onlajn nastavu, međutim, na sednici Kroznog štaba održanoj u subotu nije bilo reči o pooštravanju mera u školama, te đaci nastavljaju da pohađaju nastavu po kombinovanom modelu.

    Stanovnici kineskog grada Putiana u Kini ne mogu da napuste domove – ponovo je uveden karantin zbog porasta broja zaraženih, prenela je agencija Beta.

    U svetu je do sada zaraženo više od 224 miliona ljudi, a preminulo više od 4,6 miliona.

    Dato je više od 5,59 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

    Podaci pokazuju da postoje velike razlike u procesu vakcinacije u različitim delovima sveta – dok su neke zemlje obezbedile velike količine za svoje stanovnike, druge mnogo zaostaju. Click here to see the BBC interactive.

     

     

    Šta se dešava u Srbiji?

    Simptomi Delta soja/BBC
     
    Simptomi Delta soja/BBC

     

    Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još 28 ljudi, a zabeležena su još 5.003 nova slučaja zaraze od 16.098 testiranih.

    Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 816.912 slučajeva zaraze, a preminulo je 7.548 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

    U bolnicama je 2.780 ljudi, a na respiratorima je trenutno 138 pacijenata.

    Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila da će Krizni štab razmatrati uvođenje Kovid propusnica za noćne klubove, barove, kafiće i restorane, ali ne i za maloprodajne objekte i da će odluka biti doneta u narednih nekoliko dana.

    To je jedina novina, ostale mere ostaju iste, piše BBC.

    Premijerka je pozvala ljude da se vakcinišu i najavila da će nadležni pooštriti kontrolu poštovanja mera protiv virusa korona, poput nošenja maski i broju ljudi na okupljanima.

    Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović rekao je ta Radio-televiziju Srbije da su postojeće mere dobre, ali da je neophodno pojačati kontrolu i pozvao sve da se pridržavaju propisanih pravila.

    Jednom dozom do sada je vakcinisano 52,2 odsto stanovnika, odnosno 2.821.060 punoletnih građana, a obe doze primilo je 50,1 odsto punoletnih, što je 2.707.594 ljudi, rekla je Brnabić.

    Treću dozu primilo je šest odsto stanovnika.

    Do nedelje, 12. septembra, trećom dozom u Beogradu biće vakcinisano više od 100.000, objavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda na Fejsbuk nalogu.

    Prema zvaničnim podacima Gradskog zavoda za statistiku u Beogradu je, zaključno sa subotom, 11. septembrom, trećom dozom vakcinisano je 97.252 ljudi, što je 7,02 odsto punoletnog stanovništva, napisao je Vesić.

     

     

    U svetu je do sada zaraženo više od 224 miliona ljudi, a preminulo više od 4,6 miliona. Dato je više od 5,65 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]