• Opet zemljotres u Kragujevcu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Republički seizmološki zavod registrovao je danas novi zemljotres u Srbiji.

    U pitanju je ponovo Kragujevac, gde su u poslednja tri dana registrovana tri zemljotresa.

    Potres je bio jačine od 2,2 stepena Rihterove skale. 

    Podsećanja radi u subotu je registrovan potres u Mladenovcu, a zatim u utorak uveče je došlo do podrhtavanja tla i u okolini Kragujevca. Samo nekoliko sati zatim, u sredu ujutru zabeležen je još jedan potres, takođe u području tog grada.

    Međutim, tlo se nije smirilo, te je u sredu oko devet sati ujutru notiran je potres u Topoli. Srećom, nije bilo povređenih u seriji zemljotresa, odnosno nije prijavljena nikakva materijalna šteta.

    Seizmolozi su ranije naveli da će potresa još biti.

    Dr Ana Mladenović sa Rudarsko-geološkog fakulteta objasnila je za TV Prva zašto dolazi do potresa u našoj zemlji i koje područje je najugroženije.

    „Najveći broj zemljotresa se dešava zbog pojave kada se Jadranska ploče se sudara sa Dinaridima i to izaziva veliku količinu tektonske energije. Zbog toga su Zemljotresi u Albaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj najjači. Ta energija se pomera ka unutrašnjosti kontintenta, te smo imali zemljotrese u Petrinji, Banjaluci“, objasnila je dr Mladenović.

    „Najkritičnija tačka je Kopaonik jer je pre 40 godina tamo najjači zemljotres bio zabeležen – 5,9 stepeni. Područje Šumadije je takođe seizmološki aktivno… Očekujemo smirivanje tla, odnosno slabiji zemljotresi… Videćemo šta će dalje biti“, dodala je ona.

    Republički seizmološki zavod registrovao je danas novi zemljotres u Srbiji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]