• Predložene strože kazne za one koji pritiskaju medije i prete novinarima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Da bi se osigurala veća bezbednost i zaštita novinara i sloboda medija, potrebno je promeniti tri člana Krivičnog zakonika.
     
    Predlozi koje članove promeniti dati su u mišljenju člana Radne grupe za bezbednost novinara, dr Zorana Stojanovića, a koje je prosleđeno Ministarstvu pravde.
     
    Prva izmena se odnosi na krivično delo prinude, kod kojeg bi se primena sile ili pretnja novinaru da neku informaciju objavi ili ne objavi kažnjavala zatvorom do tri godine
     
    Prinuđivanje nekoga da obavlja ili ne obavlja posao od javnog značaja, uključujući i oblast javnog informisanja, osim što povređuje slobodu odlučivanja pojedinca, predstavlja i povredu javnog interesa, tako da zaslužuje strožu kaznu„, navodi se u mišljenju člana Radne grupe.
     
    Druga izmena, kako pišu Novosti, vezana je za delo ugrožavanja sigurnosti, i predviđa do godinu dana zatvora za one koji ne samo da prete da će napasti život ili telo, kao do sada, već i atakuju na slobodu i imovinu veće vrednosti njega ili njemu bliske osobe.
     
    Osećaj nesigurnosti može stvoriti i pretnja npr. da će nekom biti zapaljena kuća ili otet član porodice. Zato ovaj član zakona treba proširiti na pretnju napada na slobodu i imovinu veće vrednosti, koja u sudskoj praksi premašuje 1,2 milioan dinara„, naveo je Stojanović.
     
    Treća izmena Krivičnog zakona se odnosi na sprečavanje štampanja i distribucije štampanih stvari, emitovanja programa i objavljivanje informacija.
     
    Prema predlogu, zatvorom do godinu dana kaznio bi se onaj ko neovlašćeno spreči ili ometa objavljivanje preko medija, informacije od javnog značaja, ili ko zbog objavljivanja takve informacije ili mišljenja vređanjem, zlostavljanjem ili bezobzirnim ponašanjem značajno ugrozi spokojstvo osobe koja je informaciju ili mišljenje objavila. Ako to učini službeno lice u obavljanju službe, sugeriše se opet kazna do tri godine.
     
    Radna grupa Ministarstva pravde za izmenu Krivičnog zakona je u stalnom zasedanju i razmatra sve predloge koji su joj dostavljeni, pa će se na dnevnom redu naći i ovaj.
     
    U izveštaju zaštitnika građana za 2020. navodi se da je Udruženje novinara Srbije zabeležilo porast broja napada na novinare prošle godine, kada ih je bilo 111, odnosno 20 odsto više nego godinu pre. Nezavisno udruženje novinara Srbije je evidentiralo 189 napada, među kojima najviše pritisaka – 92. 

    Da bi se osigurala veća bezbednost i zaštita novinara i sloboda medija, potrebno je promeniti tri člana Krivičnog zakonika.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]