• Preminuo legendarni Ilija Petković

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Srpski legendarni fudbaler i trener Ilija Petković preminuo je u 75. godini, posle kraće i teške bolesti.
     
    Fudbaler, kasnije trener i bivši selektor, bio je pozitivan i na virus korona. To je otkriveno nakon što je u bolnicu primljen zbog obilnog krvarenja. Naime, Petkoviću je pukao čir na dvanaestopalačnom crevu, a kako se to dogodilo dok je bio sam kod kuće, izgubio je veliku količinu krvi.
     
    Posle prve reakcije lekara bio je u stabilnijem stanju, ali kritično, uz pozitivan test na koronu. I najmanje komplkacije do kojih eventualno može da dođe bile su vrlo rizične.
     
    Petković je rođen u Kninu, 1945. godine. Tokom igračke karijere, Petković je igrao za OFK Beograd i Troa, a trenersku je započeo upravo na Karaburmi. Poslednji trenerski angažman bio mu je na klupi mlade reprezentacije. Između ostalog, vodio je i Aris, Šangaj Šenhua i Al Ahli.
     
    Čuveni „Petko“, bio je reprezentativac Jugoslavije i selektor nacionalnog tima u dva mandata. Reprezentaciju SR Jugoslavije je kratko vodio početkom veka, da bi se potom vratio „u vruću fotelju“ 2004. godine kao selektor Srbije i Crne Gore. Kao krilo Jugoslavije debitovao je 1968. godine u pobedi nad Francuskom 5:1 u četvrtfinalu Kupa evropskih nacija, a iste godine je nastupio i u finalu Prvenstva Evrope protiv Italije.
     
    Pod njegovim vođstvom, Srbija i Crna Gora se plasirala na Svetsko prvenstvo 2006. godine u Nemačkoj, a u kvalifikacijama je primila samo jedan gol na 12 mečeva. Međutim, na Mundijalu su ‘Orlovi’ zabeležili sva tri poraza.
     
    Poslednjih godina Petković je bio na čelu svog OFK Beograda, u kojem je započeo karijeru 1964. godine. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]