• Prva presuda u Srbiji za organizovanje učešća u ratu u Ukrajini, osuđeni dobio kućni zatvor

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Srbija je ove godine donela prvu presudu za organizovanje učešća u ratu na okupiranoj teritoriji u Ukrajini, saznaje Radio slobodna Evropa (RSE).

    U presudi od 22. oktobra 2021. koji je Viši sud u Beogradu dostavio RSE, optuženi je proglašen krivim i osuđen na šestomesečnu kaznu kućnog zatvora, bez elektronskog nadzora.

     
    Ovo je prva presuda takve vrste u državi iz koje je, prema procenama koje je u izjavi od decembra 2018. dao ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksander Aleksandrovič, više od 300 građana otišlo da se bori na proruskoj strani u sukobu koji je do sada odneo oko 14.000 života.
    Sudovi u Srbiji su do sada vodili postupke samo zbog borbe na stranom ratištu, dok za organizovanje učešća niko nije odgovarao, navodi RSE.
     
    Optuženi je, kako se navodi u presudi Višeg suda, priznao krivicu. Sud je zatim po osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela, doneo osuđujuću presudu.
     
    U dokumentu, međutim, sud je identitet osuđenog sakrio time što je zatamnio sve detalje – od imena i prezimena, godine rođenja, adrese stanovanja, kao i imena drugih ljudi.
     
    Kriv je što je u periodu od 18. oktobra 2014. godine pa do sredine novembra 2014. godine, u stanju uračunljivosti, svestan svoga dela čije je izvršenje hteo i svestan njegove zakonske zabranjenosti, u nameri izvršenja krivičnog dela učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi…podsticao druga lica na izvršenje ovog krivičnog dela i organizovao grupu lica za izvršenje ovog dela„, navodi se u presudi.
     
    Plaćeni let do Moskve deo aranžmana
     
    Osuđeni je, dalje se navodi, preko društvenih mreža kontaktirao zainteresovane borce u Srbiji da bi im zatim „putem mejla poslao avionske karte za let od Beograda do Moskve“. Njihova imena i prezimena su takođe zatamnjena u presudi.
     
    Tada im je, stoji u presudi, dao podatke o njihovom daljem transferu od Moskve do Alčeska u Ukrajini koji se nalazi pod kontrolom proruskih snaga, „kako bi navedena lica učestvovala u ratu – oružanom sukobu na teritoriji Republike Ukrajine“.
     
    Dodaje se takođe da se okrivljeni „sam prethodno kao dobrovoljac priključio proruskim snagama“ na istoku Ukrajine, a da je zatim, u septembru 2014. zajedno sa drugim licem iz Kolumbije (čije je ime u presudi takođe zatamnjeno) osnovao paravojnu formaciju „Internacionalna brigada“ (Unité Continentale) sastavljenu od Srba, Francuza i Španaca.
     
    U presudi se navodi da je osuđeni uhapšen 15. avgusta 2021. i da je iz pritvora pušten dva dana kasnije. Ne navode se, međutim, detalji o tome na koji način je uhapšen i da li se sam predao srpskim vlastima.
     
    Kijev vodi rat protiv separatista koje podržava Rusija u delovima istočne Ukrajine (Donbas) od 2014. godine. Rusija, koja poriče umešanost, isto godine je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim, zbog čega je pod sankcijama Evropske unije (EU).
     
    Učešće i organizovanje učešća u ratu u stranoj državi krivično je delo od početka primene izmena Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. godine, sa zaprećenim kaznama i do deset godina zatvora.
     
    Međutim, sud je u ovom slučaju presudio kućni pritvor u trajanju od šest meseci, i to bez primene elektronskog nadzora, takozvane „nanogvice“.
     
    Samo za učešće u ratu u istočnoj Ukrajini na strani proruskih snaga, Viši sud je u periodu od 2015. do 2018. godine doneo 32 osuđujuće presude, koje je takođe dostavio RSE.
     
    Sve presude su donete po osnovu sporazuma o priznanju krivice. U 28 slučajeva, sud je okrivljenima presudio uslovnu kaznu zatvora, dok je na kućni pritvor u trajanju od šest meseci osuđeno četiri osobe.
     
    Opširnije o tome šta „Internacionalna garda“ i ko su osnivači i članovi čitajte u tekstu Radija slobodne Evrope na OVOM LINKU
     

    Srbija je ove godine donela prvu presudu za organizovanje učešća u ratu na okupiranoj teritoriji u Ukrajini, saznaje Radio slobodna Evropa (RSE).

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]