Covid 19 Foto: pixabay
Srbija

Sutra rok za poslodavce da donesu plan primene mera protiv korone, inspekcija najavila kontrole

Izvor: 
Tanjug Ned, 09/08/2020 - 11:22

Svi poslodavci u Srbiji imaju rok da do sutra, 10. avgusta, donesu plan primene mera, u skladu sa Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad u cilju sprečavanja pojave i širenja Covida-19, a inspektori rada će potom kontrolisati firme, kažu u Inspektoratu za rad.
 
Pravilnik, koji je stupio na snagu 11. jula, primenjuje se na svim radnim mestima, izuzev rada na terenu i rada od kuće.
 
Direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović ukazuje da postoje situacije u kojima firme koriste agencije da im urade akt procene rizika i dodaje da to zaista nije neophodno, budući da taj posao nije komplikovan. Dodaje da plan može da sprovede lice koje je u firmi zaduženo za bezbednost i zdravlje na radu, a ukoliko ga nemaju u firmi, to može da učini bilo ko od radnika i za to mu neće biti potrebno više od sat ili dva vremena.
 
Ističe da su u planu, odnosno tabeli, navedene mere koje su poslodavci dužni da poštuju.
 
Inspekcija rada će kontrolisati poslodavce, kaže Đurović i dodaje da cilj nije samo kažnjavanje i represivne mere već da se pruži pomoć i savetodavna podrška poslodavcima da što pre počnu sa primenom mera iz plana.
 
"U situacijama u kojima je značajno ugrožena bezbednost ljudi, inspekcija će reagovati", kaže sagovornik Tanjuga.
 
Dodaje da su se tokom vanrednog stanja poslodavci uglavnom pridržavali mera i poštovali ih, ali da je bilo i onih koji nisu davali takav primer.
 
"Gde god naiđemo na propuste ukazujemo poslodavcu da mora da poštuje mere, a ako su primeri drastičniji i svojim postupcima ugrožavaju zaposlene, podnosimo zahteve za prekršajne prijave ili rešenja o zabrani rada", kaže Đurović.
 
Tokom vanrednog stanja inspektori su podneli 78 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i nekoliko rešenja o zabrani rada.
 MarketingNajnovije vesti