• Grčka inicirala da se na nivou EU uvedu kovid pasoši

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Grčki premijer Kirijakos Micotakis predložio je u utorak uvođenje potvrde o vakcinaciji na nivou Evropske unije kako bi se obnovila prekogranična putovanja.
     
    Grčka, kojoj turizam čini petinu BDP-a, nastoji da oživi putovanja pre letnje sezone i već je stvorila sopstveni standardizovani sertifikat kojim se dokazuje da je pojedinac vakcinisan.  
     
    Micotakis je u pismu šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen predložio uvođenje zajedničke potvrde za ceo blok. Potvrda bi mogla da se koristi pri ulasku u sve oblike prevoza. 
     
    Iako vakcinaciju nećemo učiniti obveznim ili preduslovom za putovanje, osobe koje su se vakcinisale trebalo bi da smeju slobodno da putuju. Potrebno je hitno usvojiti zajedničko razumevanje o strukturi potvrde vakcinacije kako bi bila prihvaćena u svim zemljama članicama„, naveo je Micotakis. 
     
    Ako članice Evropske unije mogu da dogovore zajedničku formulu, „možemo to pitanje pogurati na relevantnim međunarodnim forumima i tako doprineti uspostavljanju mobilnosti na globalnom nivou“, dodaje se u pismu.
     
    Za zemlje poput Grčke, koje zavise od turizma, neophodno je da se ovaj problem reši pre letnje sezone“, navodi se u pismu.
     
    Grčka je relativno lako prebrodila prvi talas pandemije, ali je porast broja zaraženih od oktobra opteretio njen zdravstveni sistem već oslabljen u dugogodišnjoj krizi i naterao vlasti na drugi lokdaun u novembru. 
     
    U zemlji je od početka pandemije potvrđeno 145.179 slučajeva i 5.302 smrti povezane s Covidom19. 

    Grčki premijer Kirijakos Micotakis predložio je u utorak uvođenje potvrde o vakcinaciji na nivou Evropske unije kako bi se obnovila prekogranična putovanja.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Obeležava se Dan planete Zemlje

    Danas se obeležava Dan planete Zemlje, međunarodna inicijativa kojoj je glavni cilj da se podigne svest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete. […]

    Koliko košta putarina u Srbiji i zemljama regiona?

    Kako je došlo lepo vreme i bliže se brojni praznici, sve više ljudi planira putovanja, što po našoj zemlji, što po inostranstvu. Međutim, ukoliko neko na put kreće sopstvenim automobilom, […]