• Mačke za apsolutne početnike

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Upravo ste dobili macu kao kućnog ljubimca? Ili možda planirate da nabavite macu? To je još bolje, jer ćete moći unapred da naučite kako da brinete o svojoj maci.

    Svakako čestitamo, očekuje vas neverovatno iskustvo! Za vas smo pripremili ovaj vodič o mačkama za apsolutne početnike!

    Osnovne potrebe mačaka i kako da pripremite svoj dom za dolazak mace

    Najosnovnije potrebe vaše mace su sigurnost, udobnost i puno ljubavi, ali pored toga vaša maca ima još nekoliko osnovnih potreba koje treba da znate, a to su:

    Hrana i voda

    Da bi živela dug i zdrav život, vašoj maci je potrebna pravilna ishrana i adekvatna hrana za mačke. Visokokvalitetna komercijalna hrana za mačke koja odgovara uzrastu i zdravlju mace je pravi izbor. Ako je potrebno, obratite se svom veterinaru pre nego što odaberete čime ćete hraniti macu. Hranite macu dva puta dnevno i neka uvek ima pristup svežoj vodi. Zapamtite, mačke su veoma osetljive na miris. Ako vaša mačka ne pije iz posude za vodu, temeljno operite i isperite posudu i pokušajte ponovo.

    Mesto za spavanje

    Kako izgleda jedan mačji dan? Oko 16 sati sna i od 4 do 6 sati za doterivanje, igru, jelo i istraživanje. Obezbedite vašoj maci više mesta u domu gde može da spava, jer kao što ste primetili one su prave spavalice. Pored toga, one vole da se osećaju sigurno. Kreveti za mačke, korpe, jastuci i penjalice su odličan način da vašoj maci obezbedite sigurna i udobna mesta u vašem domu. 

    Obogaćen život u zavorenom prostoru

    Maci treba obezbediti obogaćen život u zatvorenom prostoru koji je prepun pozitivnih podsticaja, a to je temelj za srećnu i zdravu mačku. Mačke žive srećno u zatvorenom prostoru i tako izbegavaju stvari opasne po život poput bolesti ili opasnosti koje vrebaju napolju. Prosečan životni vek mačke koja živi na otvorenom je od 1 do 3 godine, ali ako vaša životinja živi u zatvorenom prostoru ona može da živi čak 15 godina.

    Zato obezbedite vašoj maci puno raznih igračaka koje ćete povremeno menjati. Igrajte se ili mazite svoju macu najmanje 15 do 30 minuta dva puta dnevno. Sterilizacija/kastracija su neophodni.

    Nega

    Osnovne potrebe za negovanjem vaše mačke uključuju negu kože i dlake, sečenje kandži, higijena zuba, ušiju, očiju i nosića.

    Nega dlake je izuzetno važna kod mačaka, jer na osnovu stanja dlake možete znati da li je maca zdrava ili ne. Iako je gubitak dlake kod mačaka sasvim normalna stvar u određenom periodu godine, ipak se na pojačano opadanje dlake mora obratiti posebna pažnja. U tom slučaju potrebno je mačkama zaustaviti gubitak dlake.

    Veterinarska nega

    Obezbedite vašoj maci rutinske preglede kod veterinara. Redovna vakcinacija protiv zaraznih bolesti, tretmani protiv glista i parazita su takođe veoma važni. Ukoliko vaša maca pokaže znake bilo koje bolesti odvedite je kod veterinara.

    Pored ovih osnovnih potreba imajte na umu da će vam biti potrebne i sledeće stvari:

    • Posude za hranu i vodu od nerđajućeg čelika, stakla ili keramike. Izbegavajte plastične posude.
    • Posude za posip.  Pravilo je da imate isti broj posuda za posip koliko imate i mačaka, plus jednu više. Najvažnije je da posuda uvek bude čista.
    • Grebalice kako vaša maca ne bi trošila kandže na vašem nameštaju. Postoji veliki izbor grebalica različitog dizajna.
    • Igračke su odličan način da se povežete sa svojom mačkom i pružite joj mentalnu i fizičku stimulaciju. Dostupne su razne igračke, a vaša maca će vam svojim ponašanjem reći da li uživa u njima.  

    Dakle, budite sigurni da je vaš dom spreman za dolazak mace. A evo i jednog važnog saveta: ne dozvolite da vaša maca beži iz kuće! Ovo će za nju biti jedno potpuno novo iskustvo, puno stranih predmeta i mirisa. Većina mačaka će u početku pokazati strah i pokušaće da se sakrije.

    Dozvolite maci da nekoliko sati  sama istraži sobu gde ćete je smestiti, a zatim počnite da provodite vreme u sobi sa njom. Ne zaboravite da budete strpljivi.

    Verovatno se sada pitate koliko je potrebno brige i pažnje da pružite maci? Mačke se dobro uklapaju u užurban, moderan način života svojih vlasnika, jer su prilično nezavisne, lakše podnose kada ostanu same i pogodnije su za život u manjim stanovima ili kućama.

    Da li treba da izaberete odraslu mačku ili mače?

    U slučaju da je mače vaš izbor tada ćete imati priliku da od samog početka brinete o njemu i da steknete predstavu o njegovom karakteru. Međutim, mačići zahtevaju mnogo pažnje i dosta opreznosti kako bi sprečili da upadnu u nevolje. Ako ih ostavite same, morate se pobrinuti da budu bezbedni dok vas nema.

    Kod odraslih mačaka morate da steknete predstavu o ličnosti mačke. Ako je odrasla mačka puna samopouzdanja ona će se veoma brzo prilagoditi novom domu, ali ako je pod stresom ili je uplašena, za prlagođavanje će biti potrebno više vremena i strpljenja.

    Mnogo je lakše kada vlasnik ostavi odraslu mačku samu znajući da neće upasti u nevolje, a generalno će biti potrebno mnogo manje rada s njom i brige o njoj nego kada su u pitanju mačići.

    Da li da izabete domaću ili rasnu mačku?

    Većina mačaka koje imaju vlasnici kućnih ljubimaca su domaće mačke, odnosno mačke koje su mešavina mnogo različitih mačaka čije je poreklo uglavnom nepoznato. To znači da ne možete uticati na boju, oblik tela, dužinu dlake ili bilo koji drugi faktor koji mačići mogu naslediti od roditelja. Ipak, s druge strane, razmislite o usvajanju domaće mačke ili mačeta, na taj način ćete učiniti dobro delo, spasiti jedan život i učestvovati u rešavanju problema napuštenih mačaka.

    Izborom rasne mačke odlučujete kakvu mačku želite kada je u pitanju boja dlake, dužina dlake, temperament i sl. Postoje i zdravstveni problemi koji su karakteristični za određene rase mačaka, a to može da proverite sa odgajivačem. Takođe, od odgajivača možete saznati sve stvari koje vas interesuju u vezi određene rase mačke. Dobri i ugledni odgajivači imaju za cilj odgoj zdravih mačaka koje su socijalizovane.

    A koju rasu mačke da izaberete? Postoji mnogo različitih rasa mačaka, od kojih će neke zahtevati dodatnu negu i pažnju, na primer ako imaju vrlo dugu dlaku ili čak nemaju dlaku. Neke rasne mačke su više povezane sa svojim vlasnicima i možda ne vole da ih ostavljate same na duže vreme.

    Zato izdvajamo rase mačaka za početnike, odnosno najnežnije, najprikladnije, najlakše za lečenje koje postoje na svetu. Malo je verovatno da ćete imati problema sa ovim lepoticama:

    1. Regdol mačke
    2. Mejn kun
    3. Sijamska
    4. Američka kratkodlaka mačka
    5. Sfinks mačka
    6. Škotski Fold
    7. Somalijska mačka
    8. Persijska mačka
    9. Birmanska mačka

    Ali imajte na umu da ako nemate vremena ili sklonosti da svakodnevno negujete mačku, nemojte ni razmišljati o tome da nabavite persijsku mačku ili neku drugu dugodlaku rasu mačke.

    Kratkodlake rase mačaka su mnogo lakša opcija, jer je većina mačaka fanatična u pogledu svoje dlake i održava je u besprekornom stanju. To ne znači da neće ostavljati dlake po kući – imajte ovo na umu ako razmišljate o nabavci bele mačke, ako imate tamni nameštaj ili obrnuto.

    Svaka mačka će trošiti kandže u zatvorenom prostoru, često na nameštaju ili čak na tapetama. Da li će vaša mačka to učiniti može zavisiti od same mačke, kao i od okruženja. Ipak, postoje stvari koje možete učiniti kako biste rešili taj problem, ali najbolje je od početka priznati sebi da je mačka životinja sa slobodnom voljom i prirodnim ponašanjem koja možda ne odgovara nekome kome je potrebna besprekorna kuća.

    Kako se mačke slažu sa malom decom i bebama?

    Nema razloga da nemate mačku ili mače ako imate decu. Zapravo, kućni ljubimac može da bude savršen rođendanski ili novogodišnji poklon za dete. Roditelji od samog početka treba da nauče svoju decu kako da se ponašaju prema maci, odnosno kako da joj prilaze, da je maze i da se igraju s njom. Mnoga deca imaju fantastične odnose sa svojim mačkama i na taj način uče da poštuju druga stvorenja i da budu nežna.

    S druge strane, ako imate bebu, nova maca u vašem domu može da znači mnogo više obaveza i posla odjednom, ali ovo nije razlog da nemate macu. Takođe, ako ste trudni, nema potrebe da se rešite mačke. Jednostavne i osnovne higijenske mere predostrožnosti i upravljanje zdravim razumom mačke, dok je beba mala, mogu da obezbede srećan i bezbedan zajednički život. 

    A da li možete da imate macu ako imate psa?

    Ako imate druge kućne ljubimce, nova maca u vašem domu ne bi trebalo da predstavlja problem. Ako imate psa, vodite računa da se vaša maca upozna sa psom i da se ne povredi u slučaju da krene da beži od psa, sve dok se pas ne navikne na nju. Ipak, nisu sve rase pasa dobri prijatelji za mace.

    Čestitamo što ste odlučili da prvi put postanete vlasnik mačke! Nadamo se da vam je ovaj vodič za apsolutne početnike za mačke bio od pomoći i da ćete uživati u zajedničkim životnim avanturama sa vašom macom.

     

     

     

     

     

     

     

    Upravo ste dobili macu kao kućnog ljubimca? Ili možda planirate da nabavite macu? To je još bolje, jer ćete moći unapred da naučite kako da brinete o svojoj maci.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]