• Poslodavci pristali na pregovore, povećava se minimalac

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“ traže da sa sadašnjih 21.054 minimalac „skoči“ na 24.360 dinara, dok se u Uniji poslodavaca Srbije još ne izjašnjavaju o iznosu, ali su saglasni da on mora da ide gore, pišu „Novosti“.
     

    Za predsednika UPS-a Nebojšu Atanackovića, pregovori su tek počeli, ali smatra da su se stekli uslovi za povećanje minimalne cene rada, koja trenutno iznosi 121 dinar na sat.
     

    Mnogo je 140 dinara po satu, koliko traže sindikati, jer je to za oko 15 odsto više, a ništa nije toliko poskupelo. Ne može se zarada povećati za koliko je napredovalo poslovanje, jer su nameti privredi sve veći. Na primer, u mnogim gradovima je voda za privredu skuplja i po tri puta u odnosu na građane„, navodi Atanacković.
     

    Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Duško Vuković za „Novosti“ kaže da minimalna potrošačka korpa danas košta oko 35.000 dinara, a sa povećanjem koje oni predlažu, radnik u Srbiji će moći da kupi svega 70 odsto namirnica iz nje.
     

    To znači da će tročlana porodica sebi moći da priušti šest grama banana dnevno ili kilogram mesečno. Sada tražimo toliko i smatramo da je to minimum, jer svi ekonomski pokazatelji ukazuju na to da ima prostora„, smatra Vuković.
     

    Predsednik Udruženih sindikata „Sloga“ Željko Veselinović, kaže da povećanje minimalca od nekoliko dinara nije dovoljno.
     

    Minimalac bi trebalo da se poveća na 28.000 dinara, što je prosečna cena rada u privredi, pa da radnici osete neki boljitak„, smatra Veselinović.
     

    Međutim, Veselinović ističe da je minimalac u Srbiji postao politička, a ne ekonomska kategorija i služi za dobijanje jeftinih poena.
     

    „Reprezentativni sindikati će i posle pregovora spustiti kriterijum, i umesto 140, koliko sada traže, pristaće na 125, što je mizerno. Ljudima je svaki dinar bitan, ali povećanje od 500 ili 600 dinara mesečno je ponižavajuće„, zaključuje Veselinović.

     

    Podsetimo, jedan sat rada u Srbiji već četvrtu godinu košta 121 dinar. Prema poslednjim podacima Eurostata, u januaru ove godine samo su Albanija, Bugarska i Makedonija od cele Evrope imale nižu minimalnu cenu rada od nas.

     

    Autor: Novosti, Danas

    Srpski poslodavci su, posle višemesečnog odbijanja da razgovaraju o povećanju minimalca, konačno popustili i od sledeće nedelje počinju pregovori sa reprezentativnim sindikatima o korigovanju najnižeg garantovanog iznosa.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]