Ekonomija

VOJLOVICA: Malina kakve nema nigde

Izvor: 
Dragan Vujačić Ned, 24/06/2018 - 08:15

Porodica Šmit iz Vojlovice se već 19 godina bavi proizvodnjom maline i kupine. Na 30 ari proizvode ove voćne kulutre i iz godine u godinu uređuju malinjak i kupinjak i u njima poboljšavaju proizvodnju. Ovih dana u toku je berba maline, a vojlovački malinari za razliku od onih u ostalom delu Srbije ne protestuju.

-Rod je dobar, prodajem sve ovde kod kuće, cena je 300 dinara i nemamo razloga za proteste. Sve što ne prodamo, a na pijacu ne idemo, koristimo za proizvodnju vina. Zadovoljni smo. Posao je dobar, nije lak, ali smo se opredelili da uz rad proizvodimo malinu i kupinu i nije nam teško,- veli Lajoš Šmit, inače inženjer u "Petrohemiji".

-Iz godine u godinu ulažemo u kupinjak i malinjak, podigli smo i zaštitnu mrežu, promenili asortiman, uveli nove sorte, ali nećemo uvećavati površine, jer naredna generacija nije zainteresovana za posao,-poručuje sa setom Ružica Šmit.

O tome da li su srpski malinari u pravu zbog protesta Lajoš odgovara da je rešenje u dogovoru, da je otkupna cena od 100 dinara mala, ali i da se u ostalim granama agrara sreću proizvođači s niskim otkupnim cenama, pa opet rade.Marketing

Najnovije vesti