Ašen Ataljanc Foto: Braca Nadeždić/wikipedia
Kultura

Ašhen Ataljanc dobitnica nagrade za životno delo UBUS-a

Izvor: 
Tanjug Sre, 24/10/2018 - 16:47

Nagrada za životno delo Udruženja baletskih umetnika Srbije pripala je primabalerini sa bogatim internacionalnim iskustvom Ašhen Ataljanc, saopštili su iz UBUS-a.

"Ašhen Ataljanc je obeležila našu scenu svojevrsnom posebnom energijom, tehničkom besprekornošću, bravoruznim izvođenjima, šarmom i onim što se u stručnim krugovima naziva prelaženjem rampe", navodi se u saopštenju UBUS-a.

Svaki njen pokret, osmeh i uzdah, publika je bez daha pratila i razumevala, ističe Udruženje.

Dobitnik nagrade Dimitrije Parlić za najbolju koreografiju u sezoni 2017/18 je Isidora Stanišić za predstavu "Prostor za revoluciju" u produkciji Bitef dens kompanije.

Članovi žirija, koji su odlučivali o dodeli nagrade Dimitrije Parlić u ovoj sezoni, Sanja Krsmanović-Tasić, Danica Arapović, Sanja Ninković, Ana Ignjatović-Zagorac i Dejan Kolarov, ističu u svom obrazloženju da ''ono što daje poseban kvalitet predstave jeste humor koji je redak u plesnim predstavama, a kojim ova predstava obiluje".

"Predstava je kompletna u svim svojim segementima, u koreografskom, umetničkom, i dramaturškom smislu, ona komunicira sa publikom a opet je stalno iznenađuje maštovitim i originalnim rešenjima koreografkinje i njenog umetničkog tima'', napominje se u saopštenju.

Udruženje baletskih umetnika Srbije dodeljuje nagrade za interpretaciju i koreografiju bijenalno.

Nagrada Nataša Bošković za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila, kao i nagrada Smiljana Mandukić za najbolju interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre, biće dodeljene sledeće godine.

Godišnje nagrade UBUS-a se dodeljuju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS.

Ašhen Ataljanc je rođena 1971. godine u Beogradu, a detinjstvo i mladost je provela u Pančevu.
MarketingNajnovije vesti