• PANČEVO: General Veličković pred strojem predao komandu generalu Miroslavu Talijanu (FOTO)

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Danas je u kasarni “Rastko Nemanjić” u Pančevu pred strojem i komandantom Kopnene vojske Srbije general potpukovnikom Milosavom Simovićem izvršena primopredaja dužnosti komandovanja nad Specijalnom brigadom Vojske Srbije. Odluka vrhovne komanda je izvršena pa je dužnost predao brigadni general Zoran Veličković a dužnost primio brigadni general Miroslav Talijan.

     

    Veličković, koji se povlači na lični zahtev, odlazi u penziju. Za sobom ima više od 32 godine vojne službe a dužnost komandanta Specijalne brigade Vojske Srbije obavljao je od 2015. godine. Talijan, dolazi sa mesta načelnika Vojne akademije na koje je postavljen početkom godine. U Specijalnoj brigade ranije je bio komandant bataljona.

    General Simović u obraćanju pohvalio je specijalnu brigadu i komandanta Veličković naglasivši da su sve postavljene zadatke izvršili stručno, blagovremeno, uspešno i na dobrobit vojske i otadžbine. Za Veličkovića je rekao da je živeo sa brigadom u ratu i miru. Uz očekivanje da će i sada kada je skinuo uniformu i dalje koristiti brigadi Simović je Veličkoviću poželeo dobro zdravlje, mirne penzionerske dane i da mu se sve želje ostvare. Simović je novog komandanta generala Talijana predstavio kao specijalca u duši koji zna, razume i oseća Specijalnu brigadu. Naveo je da Talijan ima bogato iskustvo pa i iz oružanih sukoba, i da je bio komandant protivterorističkog bataljona Specijalne brigade. Ocenio je da će Talijan znanjem, voljom i energijom uspešno nastaviti gde je Veličković stao.

     

     

    Pred strojem, u poslednjem obraćanju kao komandant Specijalne brigade, general Veličković podvukao je da je jedinica u poslednje 4 godine dobila najviše ocene od Vojske Srbije i Ministarstva odbrane. Rekao je da je svih godina vojne službe bio i srećan i ponosan jer taj posao i državu voli. Setio se Veličković, kako je svojevremeno kao kapetan prve klase u bataljon primio tada potporučnika Talijana. Novog komandant Specijalne brigade pozvao je održi dostignuto i unapredi jedinicu koja je prepoznatljiva ne samo u regionu nego i u Evropi.Uz opasku da je brigade gde god da je bila osvetlala obraz Veličković je uputio i molbu da se “sačuva ovo zlato jer bolje nemamo”. Goste, gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, koga je nazvao kolegom, prijateljem i kumom, i zamenika gradonačelnika Pančeva Predraga Živkovića – predstavnike gradova u kojima je Specijalna brigade stacionirana – Veličković je pozvao da pomognu kad god mogu jer je brigada i njihova. I da ne čekaju da im se obrati komandant brigade.

     

     

    Novi komandant, general Talijan, kao prvo polazište u daljem radu naveo je izvrsnost. Uz ocenu da je to i do sada bilo obeležje brigade Talijan je objasnio da će se težiti savršenosti, i rezultata i svojstava jedinice. Kako je rekao, ako mi nismo ti i takvi koja druga elitnija formacija jeste. Od pripadnika će tražiti da budu vrhunski specijalci “ od nespornog i ničim upitnog karaktera”. Naglasio je značaj jedinstva i snage kolektiva, ličnog usavršavanje pripadnika, dalje opreme jedinice, i popune novim kadrovima u potrebnoj meri – kako bi se izvršili zadaci i bilo spremno da se odgovori na izazove.

     

     

    Svaki od generala na ovoj vojničkoj svečanosti svoje obraćanje završio je prigodno. General potpukovnik Simović uz reči “živela Specijalna brigade, živela Srpska vojska, živela Srbija”. Brigadni general Zoran Veličković poželeo je “puno uspeha svima, na privatnom i poslovnom planu” i rekao “živeli”. A brigadni general Miroslav Talijan svoje prvo obraćanje pred strojem kao komandant Specijalne brigade završio je sa “Bog nam pomogao i srećno nam bilo”.

     

     

     

     

     

     

     

    Danas je u kasarni “Rastko Nemanjić” u Pančevu pred strojem i komandantom Kopnene vojske Srbije general potpukovnikom Milosavom Simovićem izvršena primopredaja dužnosti komandovanja nad Specijalnom brigadom Vojske Srbije. Odluka vrhovne komanda je izvršena pa je dužnost predao brigadni general Zoran Veličković a dužnost primio brigadni general Miroslav Talijan.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo