Voz na Strelištu Pančevo
Društvo

ADIO BEOVOZU: Od 10. decembra iz Pančeva do Beograda samo vozovima iz Vršca i Zrenjanina

Pančevo, Čet, 30/11/2017 - 08:48
Vladimir Đoković


 

Iz državnog preduzeća “Srbijavoz” nam je potvrđeno da od 10. decembra biti znatno manje polazaka iz Pančeva ka Beogradu

- Novim redom vožnje 2017/2018. godine koji stupa na snagu 10.12.2017. godine nije planiran saobraćaj vozova na relaciji Ovča - Pančevo Vojlovica - Ovča. Putnici koji putuju iz Pančeva,  svoje putovanje bez presedanja mogu da realizuju do/od stanice Beograd Dunav, imajući u vidu da će vozovi iz/za stanicu Vršac i  iz/za stanicu Zrenjanin saobraćati do/od stanice Beograd Dunav, kao i u važećem redu vožnje.   Na relaciji Vršac - Pančevo - Beograd Dunav - Pančevo - Vršac je planiran saobraćaj 5 pari vozova, a na relaciji Zrenjanin - Pančevo - Beograd Dunav - Pančevo - Zrenjanin 2 para vozova, saopšteno je iz “Srbijavoza”

Praktično prestaće saobraćanje vozova od stanice Pančevo Vojlovica, preko stajališta Strelište ka Ovči – što je ukidanje poslednjeg traga nekadašnjeg “Beovoza” kojim Pančevci ka Beogradu putuju veće gotovo 25 godina.

- Vozovi na relaciji  Ovča - Pančevo Vojlovica - Ovča nisu obuhvaćeni OJP koju utvrđuje Vlada Republike Srbije,  zbog malih prihoda sa kojima se nisu mogli pokriti troškovi pokretanja vozova, saopštili su iz “Srbijavoza”.

Kako navode iz “Srbijavoza” veći broj polazaka vozova zahteva dodatna finansijska sredstva i učešće lokalnih uprava u planiranju i finansiranju prevoza putnika železnicom.

- Zainteresovane lokalne uprave sa područja Južnobanatskog upravnog okruga, kao i načelnik Južnobanatskog upravnog okruga nisu imali primedbe na ponuđeni materijal reda vožnje i nisu pokazali interesovanje za učešćem u finansiranju prevoza putnika železnicom . Takođe u više navrata  predstavnicima grada Pančeva je predlagano da postignu dogovor sa gradom Beogradom o produženju trasa vozova iz sistema BG:VOZ do i od stanice Pančevo Vojlovica. Na taj način se može obezbediti kvalitetnija ponuda prevoza. Međutim, produženje relacije saobraćaja vozova iz sistema BG:VOZ izvan granice zone grada Beograda, je jedino moguće uz saglasnost grada Beograda, podsetili su iz “Srbijavoza”.

Novim redom vožnje i ukidanjem poslednjih tragova “Beovoza” Pančevo praktično gubi prigradski status što se prevoza putnika tiče.

- Ukoliko grad Pančevo bude  zainteresovan da se uključi u finansiranje prevoza putnika železnicom, Srbija voz će preduzeti sve potrebne mere i aktivnosti da se njihovi zahtevi za prevozom realizuju, poručuje se na kraju saopštenje “Srbijavoza”.
MarketingNajnovije vesti