FOTO: Aleksandar Tokin
Kultura

Dodeljena priznanja ,,Kultura na dar”

Izvor: 
Marna Dimitrić Ned, 03/06/2018 - 23:54

Društvo za akademski razvoj iz Beograda petu godinu, u okviru kampanje za očuvanje i promociju kulturne baštine Srbije, dodeljuje godišnje priznanje ,,Kultura na dar” autorima kratkih filmova i fotografija. Ovogodišnjim dobitnicima nagrade su uručene 2. juna u rezidenciji Kraljevine Norveške u Beogradu.

- Cilj kampanje je očuvanje vrednosti i produžetak veka trajanja kulturnog dobra kroz njegovu promociju. Oni koji se bave razvojem kulturnog turizma u Srbiji ističu da će, kada ljudi ovde nauče da se igraju, brendiranje kulture na ovim prostorima da procveta – rekla je Alisa Kockar, koordinatorka kampanje. 

Otpravnica poslova Ambasade Kraljevine Norveške Janne Marit Knutrud podseća da su kulturne zgrade danas napuštene i da im je neophodno održavanje. 

- Očuvanje kulturnog nasleđa je visoko na listi norveških prioriteta, a nacionalni ciljevi su zaštita i selekcija kulturnih spomenika i prirode... Čini nam se da i vi u Srbiji pokušavate da učinite to isto – da zaštitite i sačuvate kulturno nasleđe zemlje, poput ovih mladih entuzijasata – izjavila je otpremnica poslove u Ambasadi Kraljevine Norveške. 

FOTO: Aleksandar Tokin
janne_marit_knutrud.jpg

Stručni žiri izabrao je najbolje radove: u kategoriji ,,mesta” najbolji film je ,,Zaboravljeni divovi ravnice” , autorke Tatjane Romanov iz Uzdina, a najbolja fotografija je ,,Međ šljivama Srbija – baština nekulture ”, autora Stefana Lazarevića. U kategoriji ,,ljudi” najbolji film je ,,Čegarski bol”, autora Miroslava Mitića i Ivana Mančića iz Niša, a fotografija je ,,Srpski seljak, Zlatar”, autora Nenada Ostojića sa Zlatara. U kategoriji ,,događaji” najbolji film je ,,Sećanje na 21. oktobar”, autora Igora Jovanovića iz Kragujevca, a fotografija je ,,Kosidba na Rajcu”, autora Ivana Mančića iz Ljiga. Za razliku od prošle sezone kada su publika i stručni žiri bili usaglašeni, ove sezone to nije slučaj, tako da je p glasovima publike najpopularnije delo pete sezone ,,Kulture na DAR” film ,,150 godina postojanja Resavske biblioteke”, autora Stefana Lazarevića iz Svilajnca.

FOTO: Aleksandar Tokin
tijana_romanov.jpg

Među onima koji su dobili zahvalnice za učestvovanje u ovoj akciji i promovisanja srpske kulturne baštine našlo se i dvoje Pančevaca: Danijela Mijailović Timić koja je poslala fotografiju kula svetilja na Tamišu, i Danilo Krlović koji je autor maskote čitave akcije – mrava Mravka Kraljevića. 

FOTO: Aleksandar Tokin
danijela_mijajlovic_timic.jpg

 

FOTO: Aleksandar Tokin
danilo_krlovic.jpg

740x500-mravko.jpg


Marketing

Najnovije vesti