• DOLOVO: Pčelari održali dva predanja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Protekle nedelje dolovačko Društvo pčelara „Banatski pčelari” otpočelo je edukaciju svojih članova kroz predavanja i tribine.

    U prvom navratu je poznati pančevački pčelar Vojkan Milutinović iz Pančeva govorio na temu „Šta to drugi znaju, a mi ne”, koja se odnosila na poređenje stepena razvijenosti pčelarstva kod nas i u inostranstvu, gde naši ljudi odlaze na rad i odakle donose svoja iskustva pčelarenja u drugim krajevima sveta.

     Milutinović se osvrnuo i na tačke u kojima kaskamo za svetom, kao i na one u kojima smo u prednosti.

     Drugo predavanje održano je u ponedeljak, 27. decembra, kada je cenjeni pčelar iz iz Starčeva, Pera Šic, kolegama dao prepopruke za zimski period, pre svega kada je reč o dodavanju pogača, što smatra pogrešnim, jer pčele u klubetu drže temperaturu od 16 stepeni Celzijusa pri kojoj ne mogu da prerađuju takvu prihranu. U takvim situacijama pčele enormno troše svoj organizam i to je zato što im treba temepretura od 26 stepeni kako bi mogle da luče enzime i pretvaraju šećere u fruktozu, pa onda mnogo više jedu i prepunjuju debelo crevo koje tada može da pukne ili dovede do bolesti poput nozemoze.

    Šic je predstavio i svoj način armiranja satnih osnova, koji retko ko radi u okolini, a pokazao se kao efikasan.

     

     

    Protekle nedelje dolovačko Društvo pčelara „Banatski pčelari” otpočelo je edukaciju svojih članova kroz predavanja i tribine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]