Detektor radona foto:www.srbatom.gov.rs

Društvo

Izmerite koncentraciju radona u svom domu

Izvor: 
Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije Ned, 04/10/2015 - 08:09

Građani koji žive u prostorijama blizu tla (npr. kuće, stanovi na visokom prizemlju i sl.) mogu se do 15. oktobra 2015. godine prijaviti za dodelu detektora radona putem telefonskog broja +381 11 3061 489, odnosno dostaviti svoje podatke putem adrese elektronske pošte [email protected] .

Početkom ove godine počeo nacionalni program merenja u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, a zahvaljujući tehničkoj pomoći i saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, domaćinstvima u zemlji je na raspolaganju oko 6.000 detektora za merenje.

Merenje nivoa radona u domaćinstvima u Srbiji počeće tokom ovog meseca pošto se završi podela uređaja kojima će se meriti koncentracija tog gasa, najavili su danas iz Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Učešće u projektu je potpuno besplatno. Ovo je jedinstvena prilika da građani mogu da provere jedan od parametara za kvalitet vazduha koji udišu u svojim kućama i stanovima.

Radon je prirodan radioaktivan gas koji u organizam ulazi respiratornim putevima, a štetno dejstvo radona potvrđeno je u epidemiološkim studijama zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija proglasila radon drugim po značaju uzročnikom dobijanja raka pluća. Radon je uvršten i u listu glavnih zagađivača vazduha u zatvorenim prostorijama i predstavlja potencijalnu „opasnost“ ukoliko ne znamo kolika je njegova koncentracija u našim kućama i stanovima.

Dobijeni rezultati u okviru ove nacionalne kampanje merenja biće analizirani i prezentovani javnosti, kao i pojedinačnim učesnicima u projektu. Ovi rezultati biće temelj za pravljenje budućeg nacionalnog akcionog plana u Srbiji čiji je osnovni cilj smanjenje rizika od dugoročnog izlaganja radonu u zatvorenim prostorijama.

Preporuke o postupcima za smanjenje koncentracije radona u kućama i stanovima biće u skladu sa izmerenim vrednostima i zavisiće od konstrukcije objekta u kojima je merenje izvršeno.

"Cilj kampanje je da se odredi radiloška izloženost radonu u kućama  i stanovima, a pre svega, privatnih lica, i da se eventualno nađe područje sa visokom koncentracijom. Trenutno je u toku distribucija detektora širom zemlje i ovom prilikom pozivam građane da se jave jer je učešće besplatno", rekla je Tanjugu pomoćnik direktora u Sektoru za radijacionu sigurnost i bezbednost agencije Maja Eremić Savković.

Više detalja možete pronaći u ovom letku.Marketing

Najnovije vesti