Društvo

Pomozimo pticama da prezime!

Izvor: 
Gordana Lazar Pet, 04/01/2019 - 12:21

Zima je period kada je pticama potrebna pomoć dobrih ljudi koji bi im redovno davali vodu i hranu, jer nagli prekid ishrane je često poguban. Izdvajamo nekoliko najvažnijih saveta koji vam mogu poslužiti u nameri da pomognete pticama:

Vrsta hrane koju možda već imate u vašem domu su semenke, suncokret, orasi, neslani kikiriki, sitno seckane jabuke i kruške, a može i pšenica, riža, lešnik, kukurz i drugo semenje. Najbitnije je da izbegavate hleb, jer pticama otežava varenje. Izbegavajte sve što sadrži konzervans, kvasac, aditive. Neka hrana bude sveža i sirova. 

Pronađite mesto koje nije lako dostupno glodarima, kako ne bi pojeli hranu namenjenu pticama. Mislite i na mačke, kako gladne ptice ne bi postale njihov plen. Birajte tiha mesta ukoliko je moguće. Ne zaboravite da ptice ne vole jarke boje, pa mesto treba biti neutralnog izgleda.

Osim za piće, ptice vodu koriste i za higijenu. Zimi voda ume da zaledi, te im treba i to obezbediti i redovno menjati. Treba napomenuti da se ptice brzo navikavaju na mesta na kojima nalaze vodu i hranu, pa je poželjno izbegavati nagli prekid snadbevanja hranom.

Pomozimo pticama da prezime hladan period. Više saveta možete potražiti od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode (za područje Vojvodine): 021 4896 301, [email protected]

 Marketing

Najnovije vesti