• Prošlog meseca, najveći rast cena kvadrata zabeležen u Pančevu. Zašto raste cena stanova u našem gradu?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dok javnost bruji o visini cena kvadrata u Beogradu, mnogima se potkrade činjenica da su ove godine u nekoliko navrata drugi gradovi po Srbiji iskakali kao „pobednici“ na tržištu nekretnina.

    Tako je prošlog meseca, najveći rast cena kvadrata zabeležen u Pančevu, dok su i Kragujevac i Niš prestigli Beograd po obimu prodaje stanova tokom prvih šest meseci ove godine, piše Blic.

    Prema podacima jednog sajta za nekretnine za novembar mesec, cene u Pančevu su porasle 8,7 odsto i iznose u proseku 1.100 evra po kvadratu. U Kragujevcu su se cene kvadrata popele 4,17 odsto na 850 evra, dok se kvadrat u Nišu prodavao od 1.030 evra u naselju Pantelej, do 1.259 evra u Bulevaru Nemanjića.

    Prema procenama stručnjaka cene će na ovim lokacijama nastaviti i dalje da rastu. Ipak, kako je problematizovano na nedavno održanoj konferenciji o tržištu nekretnina u Jugoistočnoj Evropi, postavlja se pitanje održivosti tog rasta, tj. neminovno je da će naredne godine doći do stabilizacije cena. 

     

    U poslednjih nekoliko godina cena kvadrata u Pančevu je porasla više od 50 odsto. Samo prošlog meseca scene su skočile 8,7 odsto na prosečnih 1.100 evra. Zainteresovanih kupaca u Pančevu je sve više, o čemu i svedoče brojna gradilišta.

    Glavni pokretač ovog rasta su kapitalne investicije, otvaranje fabrika i kompanija, što kombinovano pruža građanima sigurniji život. Na drugom mestu, rastu cena kvadrata u Pančevu kumuje i rast cena kvadrata u Beogradu.

    Prosto, mnogima se isplati da se pomere pola sata od centra Beograda, u mirnije mesto gde su pored kvadrata i cene potrepština, usluga i sličnih stvari niže. Kragujevac

    U više ovogodišnjih izveštaja RGZ Kragujevac i Niš su se pokazali kao hit destinacije za kupoprodaju nekretnina u Srbiji, i u slučaju stambenih i u slučaju poslovnih prostora. Prema poslednjim podacima prosečna cena kvadrata u Kragujevcu se popela u novembru na 850 evra.

    Kao i u slučaju Pančeva, brojni investitori koji su otvorili pozamašan broj fabrika u okolini ovog grada su učinile život u ovom gradu stabilnijim, te se to momentalno preslikalo i na tržište nekretnina.

    Kako u razgovoru za „Blic“ ističe predsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić, enormna je tražnja za stanovima i placevima, a to gura i cene i svemu kumuje privreda.

    „Kad imate otvaranje firmi, onda imate i posla, a ovo su gradovi koji su postali pravo stecište novih biznisa. U Kragujevac su došli Nemci, postoje i mnoge druge nove proizvodnje“, kaže Rodić.

     

     

    Dok javnost bruji o visini cena kvadrata u Beogradu, mnogima se potkrade činjenica da su ove godine u nekoliko navrata drugi gradovi po Srbiji iskakali kao „pobednici“ na tržištu nekretnina.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]