Društvo

U DOLOVIMA RAVNICE: Pogledajte film o Dolovu (VIDEO)

Izvor: 
B. V. Pet, 17/08/2018 - 08:33

Nakon uspešne premijere u Pančevu, 12.01.2018. godine, u punoj sali Kulturnog centra, započelo je živopisno putovanje filma „U dolovima ravnice“. Učešćem na filmskim konkursima, ovaj dokumentarni film o životu na selu osvojio je brojne nagrade i ovacije publike. Tako je film na 2. Internacionalnom filmskom festivalu u Vrmdži (kod Sokobanje), 14.07.2018. godine, proglašen za najbolji turistički film, a nedugo potom, 05.08.2018. godine, osvojio i drugo mesto za najbolji film o životu na selu sa odličjem „Srebni suncokret” na dobro poznatom 48. Međunarodnom festivalu filma o životu na selu „Žisel“.

Iz želje mladih entuzijasta, da svoju ljubav i impresiju prema prirodi, tradiciji i kulturi predstave kroz objektiv kamere i podstaknu na razmišljanje o prirodnim i kulturnim bogatstvima sela, proizašlo je, nakon dve godine snimanja, delo „U dolovima ravnice“.

Dokumentarni film „U dolovima ravnice“ predstavljen je putovanjem kroz san mlade devojke koja nas vodi kroz skrivene predele beskrajne ravnice sa mnogo dolova. Motivima iz svog sna devojka-sanjarka islikava platno na kojem predstavlja život malog čoveka na selu, podsećajući nas na običaje, kulturu i tradiciju, na iskonske i prave vrednosti na koje ponekad, namerno ili slučajno, zaboravimo. Tokom filma, glavna akterka nas upoznaje sa lepotama i vrednostima sela, dočaravajući nam otkucaje minulih vremena, ukuse i mirise koje sa ljubavlju neguje i čuva upravo selo.

Autor filma, mast. inž. Bojan Vojnov ističe da film kroz jedan novi koncept predstavlja selo kao jedinstveni biser za kojim danas u svetu vlada veliko interesovanje i za kojim traga savremeni čovek već pomalo umoran od brzog načina života.

Dokumentarni film „U dolovima ravnice“ proizvod je projekta „Promocija kulturno-istorijskog nasleđa i kulturno-turističkih potencijala Dolova“ koji je finansiran od strane Grada Pančeva po Javnom konkursu za su/finansiranje projekata u oblasti kulture za 2017. godinu, a nosilac ovog projekta u 2017. godini je bio KUD „Banatski vez“ Dolovo.

Projekat "Promocija kulturno-istorijskog nasleđa i kulturno-turističkih potencijala Dolova" iniciran je od strane Mesne zajednice "Mita Vukosavljev" Dolovo i Doma kulture "25. maj" Dolovo, a prema preporuci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu. Mesna zajednica i Dom kulture su u 2017. godini bili partneri u projektu, a Dom kulture je na ovaj način proširio svoju delatnost i na proizvodnju kinematografskih dela.

Dokumentarni film „U dolovima ravnice“, od 12.08.2018. godine, dostupan je za gledanje na sledećim linkovima: •    Facebook: •    YouTube:

  • Scenario i režija: Bojan Vojnov
  • Producent: Miroslav Prvulj
  • Kamera: Zoran Kompar, Luka Ivanović, Predrag Filipov
  • Montaža: Luka Ivanović
  • Kompozitor: Lena Gađanski Eshana
  • Narator: Vesna Bojović Vojnov
  • Glumica: Aleksandra Dabetić
  • Tonska obrada: Lučijan Danilov

 
MarketingNajnovije vesti