• Čuvajte se softvera koji krade šifru za Fejsbuk

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    GhostTeam osmišljen je za krađu korisničkih imena i lozinki, a ujedno će vas agresivno zasuti reklamama. Prikriva se kao aplikacija za baterijsku svetiljku, kompas, skener QR kodova, čišćenje pametnog telefona, zabavu u raznim oblicima, životni stil i preuzimanje video zapisa, između ostalog.
     
    Kao što je to često slučaj, same aplikacije ne sadrže zlonamerni računarski kod, zbog čega im je i odobreno uvrštavanje u katalog Google Play.
     
    Ali, jednom kad ih instalirate, prvo provere da li je uređaj emulator ili virtuelno okruženje, pa nakon toga preuzmu GhostTeam, koji od vlasnika traži odobrenje za pristup administratorskim ovlašćenjiam.
     
    Prikuplja podatke o uređaju na kojem se nalazi, lokaciji, jeziku i parametrima prikaza. Čim otvorite aplikaciju za Facebook, od vas će tražiti da se ponovo ulogujete, kao potvrdu. Kad unesete korisničko ime i lozinku, poslaće ih svom tvorcu.
     
    Ti ukradeni podaci mogu poslužiti za isporuku daleko štetnijeg zlonamernog softvera ili preuzimanje korisničkog računa, kao i za krađu ličnig podataka i digitalnog identiteta. GhostTeam su nezavisno jedni od drugih otkrili timovi u kompanijama Avast i Trend Micro.
     
    Veruju kako se radi o delu vijetnamskog programera, zato što je vijetnamski jezik korišćen u pisanju koda.
     
    Zasad su u najvećoj meri riziku izloženi korisnici Androida u Indiji, Indoneziji, Brazilu, Vijetnamu i Filipinima.

    Stručnjaci za IT sigurnost otkrili su novu vrstu zlonamernog softvera u najmanje 56 aplikacija u Google-ovoj Play prodavnici.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]