• BATUT: Najnovije preporuke za boravak u zatvorenim prostorima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je najnovije preporuke za boravak u zatvorenim prostorijama, a u vezi sa epidemijom COVID-19.

    • U zatvorenom prostoru u kome se nalazi više osoba, boravite što je kraće moguće.
    • Za vreme boravka na javnim mestima u zatvorenom prostoru između okupljenih lica mora postojati rastojanje od najmanje 1 metar, odnosno na svaka 4 m2 može biti prisutno jedno lice, sa istaknutim jasnim obave- štenjem o održavanju fizičke distance.
    • Na ulasku u zatvoreni prostor dostupan dispenzer, poželjno beskontaktni, sa sred-
    • stvom za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola.
    • U zatvorenim prostorima moraju biti dostupani dispenzeri, poželjno beskon- taktni, sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola i jasno istaknuta obaveštenja o obavezi dezinfekcije ruku.
    • Obavezno je nošenje maski ukoliko boravite u zatvorenom prostoru sa više osoba, i to tako da maska pokriva nos, usta i bradu.
    • Redovno provetravati prostorije prirodnim putem (otvaranjem prozora), kada god je to moguće. Centralizovane ventilacione sisteme ili klima uređaje koristiti u takvom režimu rada da se vazduh izmenjuje samo svežim spoljnim vazduhom, bez recirkulacije vazduha. Za rad sistema za veštačku ventilaciju moraju se konsultovati kompanije/servisi za njihovu ugradnju i održavanje. Zamena filtera i/ili ugradnja posebnih filtera na uređajima veštačke ventilacije, određivanje učestalosti zamene filtera i sagledavanje potreba za ugradnju posebnih, obavlja se u konsultaciji i uz saglasnost kompanija koje su odgovorne za njihovu ugradnju i održavanje.
    • Ako se zatvoreni prostor koristi za održavanje sastanaka, posle sastanka obezbediti dovoljno dugu pauzu tokom koje se prostor može očistiti i dezinfikovati sredstvom na bazi hlora u skladu sa uputstvom proizvođača ili sredstvom na bazi 70% alkohola, a potom i provetriti najmanje pola sata nakon čišćenja. Površine koje se često dodiruju rukama prebrisati dezinfekcionim sredstvom na bazi 70% alkohola (radne stolove, tastature kompjutera, kompjuterski miš, telefon).
    • Vodu i sokove tokom sastanka služiti u originalnoj ambalaži. Izbegavati služenje hrane.
    • Preporuka je da kafeterije i slični prostori gde se prodaju i služe voda, sokovi ili hrana, a koji se nalaze u sklopu zatvorenih prostora, ne rade do daljnjeg kako bi se i smanjilo okupljanje većeg broja osoba na jednom mestu i skratilo vreme boravka u zatvorenim prostorima.
    • Pre napuštanja zatvorenog prostora treba dezinfikovati ruke, ukloniti i odložiti masku na obeleženim mestima za higijensko odlaganje upotrebljenih maski i ponovo dezinfikovati ruke. Otpad odlagati u kese u kanti sa pedalom za nožno otvaranje ili u kese u otvorenim kantama kako bi se izbeglo dodirivanje poklopca kante. Kese sa otpadom zavezati pre bacanja u kontejner i dalje tretirati u skladu sa procedurom za upravljanje otpadom, uz propisane mere zaštite.

     

    Iz instituta napominju da su preporuke su podložne izmenama u zavisnosti od promene epidemiološke situacije.

     

    Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je najnovije preporuke za boravak u zatvorenim prostorijama, a u vezi sa epidemijom COVID-19

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Kako da detetu kroz igru obogatite vokabular

    Razvoj govora kod dece je kompleksan proces koji obuhvata brojne faze, od prvih vokala u bebećem periodu do stvaranja složenih rečenica i jasnog i bogatog rečnika. Igra je osnovni mehanizam kroz […]

    Kako se kroz crtanje razvija ličnost deteta

    Čiča Gliša, drvo, kućica, sunce – koliko puta ste samo gledali svoje dete kako stvara predivne crteže? Kao roditelji često smo skloni da crtanje tumačimo kao samo još jednu od zabavnih […]

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]