• Kako podneti vrućine u trudnoći

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Tokom trudnoće temperatura tela blago je povišena što tokom leta može dovesti do veće nelagode i težeg podnošenja toplih letnjih dana. 

    Ipak, poštovanjem nekoliko jednostavnih smernica letnje trudnice lako mogu izbeći pregrevanja.  
     
     Izbegavajte boravak napolju u najtoplijem delu dana

    Ponekada ovo nije moguće jer većina trudnica radi. Ali ukoliko postoji mogućnost dogovorite se sa poslodavcem da radite od kuće kada su temperature ekstremno visoke. Na ovaj način ćete sačuvati energiju, ali i zdravlje. Vrućina i vlaga neprijatne su svima, ali trudnicama posebno teško padaju.  U najtoplijem delu dana uključite klima uređaj, a napolje izađite tek kada vam toplota bude podnošljiva. Hladna, vlažna krpa može biti rešenje za rashlađivanje. Nju možete staviti na vrat, čelo ili vrh glave i to će vas rashladiti. 

    Redovno se hidrirajte

    Ako ste žedni to znači da ste već dehidrirali. Zbog vašeg, ali i zdravlja bebe veoma je bitno da u najtoplijem delu dana pijete po jednu čašu vode na sat vremena. Tokom leta je pojačano znojenje te se voda iz tela lakše gubi. Upravo zato je bitno da veoma vodite računa o unosi tečnosti. Voda je dobra za hidrataciju, ali i sok od pomorandže, mleko i sportska pića koja zamenjuju elektrolite.

     Plivanje i kupanja rashlađuje

    Ova rekreacija ne samo da rashlađuje, već pomaže i skidanju pritiska sa išijasnog nerva. Kod plivanja bitno je da bude bezbedno – bazen mora biti održavan, more mora biti bez jakih talasa, a vi pri ulasku u vodu treba da ste sigurni i stabilni. Ako postoje kamenčići na obale i teško vam je da hodate nosite sandale za kupanje.

     Oblačite se lagano 

    Nosite prozračne tkanine kako se ne biste znojili. Lagani materijali će vas hladiti i sprečiti toplotni osip koji se može pojaviti ispod dojki i stomaka, što je čest problem trudnica.

    Izbegavajte direktno sunčanje 

    Izbegavajte direktno sunčanje sredinom dana, jer su trudnice sklonije opekotinama od ostalih žena. Koristite kremu sa visokim SPF faktorom i koristite je redovno, ali ne zaboravite da posebnu pažnju posvetite licu. Ako imate svetlu kožu, koristite SPF 30 ili 45. Povećana proizvodnja melanina može dovesti do „trudničke maske“, pa pripazite da je vaše vreme na suncu bude ograničeno.

    Tokom trudnoće temperatura tela blago je povišena što tokom leta može dovesti do veće nelagode i težeg podnošenja toplih letnjih dana. 

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Kako da detetu kroz igru obogatite vokabular

    Razvoj govora kod dece je kompleksan proces koji obuhvata brojne faze, od prvih vokala u bebećem periodu do stvaranja složenih rečenica i jasnog i bogatog rečnika. Igra je osnovni mehanizam kroz […]

    Kako se kroz crtanje razvija ličnost deteta

    Čiča Gliša, drvo, kućica, sunce – koliko puta ste samo gledali svoje dete kako stvara predivne crteže? Kao roditelji često smo skloni da crtanje tumačimo kao samo još jednu od zabavnih […]

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]